Pec pod Sněžkou se zřejmě dočká železnice. Projekt má krajině ulevit od aut

Do krkonošského střediska Pece pod Sněžkou bychom za několik let mohli jezdit vlakem. Město totiž chystá projekt zavedení železnice až pod tamní lyžařské vleky. Náklady se odhadují na 12 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pec pod Sněžkou

Pec pod Sněžkou | Foto: Martin Čerňanský

Železnice v údolí řeky Úpy by měla být moderní a ekologickou alternativou k automobilové dopravě.

Podle mnohých je plánovaná výstavba zmíněného projektu jednoznačně dobrou volbou, což potvrdil ve Stalo se dnes i krajinný ekolog Pavel Klimeš.

"Není to nová myšlenka. V historii evidujeme celkem pět pokusů dovést do Pece pod Sněžkou železnici. Po bližším přezkoumání projektu pana Šíra jsem jeho příznivcem," řekl Klimeš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do krkonošského střediska Pece pod Sněžkou zřejmě povede železnice. Téma pro krajinného ekologa Pavla Klimeše.

Celkem by na asi patnáctikilometrové trati mělo vzniknout sedm tunelů a devět mostů. Vyvstává otázka zda nejde o příliš technicky náročný projekt. Podle Klimeše ale není důvod k obavám.

"Právě díky tunelům budou ušetřeny ekologicky nejcennější části krajiny." upřesnil Klimeš.

Vlaky by na nové trati denně měly podle studií přepravit asi 1500 až 2000 lidí. Podle Klimeše ale na tuto studii nelze nahlížet z dnešního pohledu.

"Obyvatele ze zmíněného regionu živí převážně turistika. Projektanti nás přesvědčili, že se díky projektu zvýší turistická atraktivita oblasti. Navíc zkušenosti s dráhou v Krkonoších napovídají, že lze projekt uskutečnit opravdu citlivě vzhledem ke krajině," uzavřel Klimeš.

ČRo 1 - Radiožurnál, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme