V Národním muzeu začala výstava o jeskyních

V Národním muzeu se otvírá nová výstava s názvem Pojďte s námi do jeskyně. Ve více než 50 vitrínách mohou návštěvníci nahlédnout do historie zkoumání jeskyní a dozvědět se zajímavé informace o České speleologické společnosti a práci speleologů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jeskyně - ilustrační foto

jeskyně - ilustrační foto | Foto: Fotobanka stock.xchng

Výstava Pojďte s námi do jeskyně se pořádá při příležitosti 40. výročí objevu největší jeskyně u nás zvané Amatérská. Dalším důvodem je uplynulých 30 let od založení České speleologické společnosti.

Expozice je rozdělená do pěti částí. "První blok vitrín je věnován historii, nejenom zkoumání jeskyní ale i prvotnímu kontaktu člověka s jeskyněmi. Druhá část se jmenuje Jak objevit jeskyni a návštěvník se v ní dozví, jak jeskyně vznikají," popisuje kurátor výstavy Zdeněk Motyčka.

Třetí část výstavy je věnována významným úspěchům, které byly českými jeskyňáři dosaženy. Čtvrtá část je potom věnována České speleologické společnosti.

Součástí výstavy je i umělá jeskyně

Jádrem celé výstavy je ale uměle vytvořená jeskyně, kterou mají návštěvníci možnost si prolézt. Uvnitř se navíc promítají části různých dokumentárních filmů z jeskyní.

Expozice je také koncipována jako doprovodná akce k probíhající výstavě Příběh planety Země. V rámci vernisáže se také pokřtila fotografická publikace zvaná Podzemí neznámé.

"Jsou tam použity stejné materiály a do jisté míry i stejné texty jako na výstavě. Je to podobný materiál, který je v některých částech obšírnější," dodává Motyčka.

Publikace se na knižních pultech objeví příští týden.

Zuzana Filípková, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme