Obcím vzrostou pravomoci při posuzování staveb

Senát přes nesouhlas části ODS přiznal obcím a sdružením právo obrátit se na soud, pokud budou mít pochybnosti o dodržení zákonnosti procesu posuzování vlivů na životní prostředím (tzv. EIA).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dálniční most

dálniční most | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

Normu nakonec podpořilo 42 ze 70 přítomných senátorů, občanských demokratů bylo pro jen pět. ODS tvrdí, že norma přinese další obstrukce - že stavební řízení prodlouží a sdružení budou moci brzdit zahájení staveb. To ale vedení ministerstva životního prostředí neočekává.

Komplikace pro investory?

Podle senátora ODS Petra Pakosty změna může přinést komplikace hlavně investorům.

"V průběhu stavebního řízení nebude jasné, jaké jsou možnosti podání žalob pro obhájce životního prostředí. Investor bude v mnohem složitější situaci, nebude schopen odhadnout problémy, které by mohly vzniknout v budoucnosti. Případná žaloba nebude mít sice odkladný účinek, ale bude-li taková žaloba úspěšná a už třeba rok se bude někde stavět, tak stavba bude muset být odstraněna, investorovi vznikne velká škoda a tu bude pak samozřejmě platit Česká republika," popsal možný scénář Pakosta.

Senátor Ivo Bárek, zvolený za ČSSD, s tím nesouhlasí. "Naopak by to mělo zkrátit a tím, že neziskové organizace mohou napadnout jen řízení, jen postup správního úřadu, tak by nemělo dojít k napadení tohoto rozhodnutí v rámci procesu EIA, bude-li úřad postupovat v souladu se současnou legislativou," tvrdí Bárek.

Hrozba pokuty zažehnána

Pokud by Česko tuto normu nemělo, hrozila by mu velká pokuta od Evropské komise. Ta už podala kvůli tomu, že všechny subjekty v rámci stavebního řízení, například nezisková sdružení, nemají přístup k právní ochraně, na náš stát žalobu.

Co by následovalo, popsal Radiožurnálu ministr životního prostředí Ladislav Miko. "Soudní řízení v první instanci by znamenalo příkaz Evropského soudu, abychom takovou novelu přijali. Pokud by se tak nestalo, je to samozřejmě sankcionováno - obvykle se stanoví základní pokuta za nesplnění, a pak denní pokuta za každý den, než je dosaženo nápravy. To je ale stav, do něhož bychom se opravdu dostat nechtěli," vysvětlil Miko.

Václava Marešová, Věra Pfeifferová, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme