V Česku vrcholí přípravy na očkování proti prasečí chřipce

Přípravy na příchod zákeřnějšího typu prasečí chřipky vrcholí. Kraje připravují očkovací centra, ministerstvu zdravotnictví posílají počty lidí, které doporučují k očkování. Začít očkovat by se mělo na počátku listopadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékaři budou jako první očkovat chronicky nemocné pacienty a ženy ve čtvrtém až devátém měsíci těhotenství. Hned po nich přijdou na řadu zdravotníci a pak lidé, kteří zajišťují chod státu - policisté, hasiči, energetici, pracovníci v dopravě.

"Aby mohli být pacienti ošetřeni, musí být zdravotnický sektor v pohotovosti, nesmí onemocnět. Také musíme zabezpečit chod společnosti - někdo musí vyrábět energii, distribuovat ji, někdo musí vyrábět pitnou vodu," řekl Radiožurnálu hlavní hygienik Michael Vít.

Přehrát

00:00 / 00:00

O prasečí chřipce mluvila v Radiožurnálu ministryně zdravotnictví Dana Jurásková

Očkování je dobrovolné, odmítnout ho může dokonce i lékař nebo sestra. "I zdravotník může odmítnout. Samozřejmě tam to potom závisí na pracovně-právních vztazích a na zákonech, které je upravují. Jestliže je to nezbytné k zajištění poskytování zdravotní péče, mohl by být přeřazen na jinou činnost," uvedla náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéta Hellerová.

Podle ministryně zdravotnictví Dany Juráskové už všechny kraje dodaly počty lidí, které je vhodné proti prasečí chřipce očkovat. "My budeme ale o tom, jak bude vypadat skupina lidí, která se bude očkovat, ještě diskutovat."

Shodne se EU na společném postupu?

"S kolegy z Evropské unie si budeme vyměňovat informace o vakcinační strategii. Předpokládám, že ještě získám nové zprávy k tomu, abychom se co nejvíce přiblížili Evropě," řekla Jurásková, která dnes odlétá do Lucemburku na mimořádné zasedání Rady EU k otázce pandemické chřipky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání ministrů zdravotnictví EU v Lucemburku sledoval zpravodaj Českého rozhlasu Pavel Novák.

"Ráda bych slyšela, jestli jsou země EU v případě, že nemoc postihne některou zemi mimořádně, ochotné poskytnout své zásoby očkovací látky. Zatím na tom nebyla zásadní shoda, doufám, že se v tomto směru posuneme," dodala Jurásková.

Někteří praktičtí lékaři nepovažují vakcínu proti prasečí chřipce za dostatečně otestovanou. Ministerstvo zdravotnictví to ale odmítá.

Vakcín proti novému typu chřipky bude v Česku pro půl milionu lidí, stát za to zaplatil 450 milionů korun. Pro neočkované bude k dispozici dohromady 2,5 milionu balení antivirotik.

Igor Maňour, Katarína Brezovská, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme