Lidovci představí novelu loterijního zákona

S omezením počtu heren v České republice počítá návrh zákona o loteriích z dílny KDU-ČSL. Zavádí také zákaz reklamy a vyšší zdanění pro veškeré hazardní hry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

herna

herna | Foto: Marián Vojtek

"Zákon nyní přikazuje odvádět část výtěžku proporcionálně od šesti do dvaceti procent podle toho, jaká výše je v rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami. Takže toto zavádíme na dvacet procent," řekl analytik KDU-ČSL Jiří Šimon.

Lidovci chtějí dále stanovit poplatky také za videoloterijní terminály. "Jsou teď povolované prakticky zdarma," dodal Šimon.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda v Ranního interview Radiožurnálu o návrhu loterijního zákona

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda v Ranním interview Radiožurnálu zdůraznil, že návrhem loterijního zákona chtějí zamezit tomu, aby se naše republika stala evropským rájem pro herny nebo nevěstince. Věří, že v Poslanecké sněmovně pro něj získá dostatečnou podporu.

Cílem lidovců je také změnit loterijní zákon tak, aby těmi, kdo rozhodují o penězích z hazardu, nebyli sami provozovatelé, ale stát. S tím ale loterijní společnosti nesouhlasí.

130 tisíc heren

"V našem případě by šlo o znárodnění prostředků, které vytváříme pro sport a tělovýchovu. De facto by znamenalo konec jejich financování z prostředků naší sázkové společnosti," řekl už dřív Rádiu Česko mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Česko se 130 tisíci heren a hracích míst patří mezi země, kde připadá největší počet heren na obyvatele.

Na konci září právě kvůli lobbování některých poslanců a představitelů politických stran za změkčení novely loterijního zákona přišlo několik z nich o funkce. Do aféry se zapletli Jiří Dolejš a Čeněk Milota z KSČM, Jiří Stodůlka z KDU-ČSL a poslanec Ladislav Šustr (původně zvolený za KDU-ČSL).

O novém návrhu zákona budeme mluvit s předsedou lidovců Cyrilem Svobodou v Ranním interview Radiožurnálu. Poslouchejte v 7:50!

Klára Bílá, Alice Kottová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme