Datové schránky má zatím jen desetina institucí

Datové schránky má v České republice zatím zřízeno jen asi 750 institucí. Je to pouhá desetina ze všech, které by tyto schránky měly k 1. listopadu mít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Datové schránky

Datové schránky | Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Do datových schránek budou lidem a firmám chodit v elektronické podobě zásilky z úřadů.

Ministr vnitra Martin Pecina chce, aby ministerstva a jejich podřízené instituce začaly datové schránky používat o týden dřív. Podle něj by tak měly možnost systém ověřit, aby od 1. listopadu elektronická komunikace s lidmi a firmami byla bez problémů.

Vláda dnes jeho záměr podpořila. Vyzve proto všechny státní instituce, aby své datové schránky aktivovaly už do konce tohoto týdne.

Podle bývalého ministra vnitra Ivana Langera za současný stav mohou samy instituce. O spuštění systému věděly včas.

"Nepovažuji to za úspěch a byl bych hrozně rád, aby každý šéf dané instituce, která dosud není připojena, nemá zřízenou datovou schránku, osobně vysvětlil, proč se tak nestalo."

"Toto není odpovědnost ministerstva vnitra, to je odpovědnost těch šéfů - starostů, primátorů, hejtmanů, ministrů nebo šéfů státních institucí," řekl Langer.

Blanka Černá, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme