Rudolfinum přechází pod Uměleckoprůmyslové muzeum

Personální spory mezi novým vedením České filharmonie a pražskou Galerií Rudolfinum jsou zažehnány, může za to rozhodnutí ministerstva kultury, které Rudolfinum od nového roku převedlo pod pražské Uměleckoprůmyslové muzeum.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rudolfinum

Rudolfinum | Foto: Tomáš Vodňanský | Zdroj: Český rozhlas

Galerie Rudolfinum čele s Petrem Nedomou se stává od nového roku součástí Uměleckoprůmyslového muzea Praha. Předtím spadalo pod Českou filharmonii, nyní vedenou Vladimírem Darjaninem, který už po svém nástupu uvažoval o tom, že Nedomu odvolá.

Změna souvisí právě s nedávnými úvahami ředitele České filharmonie odvolat současného šéfa Rudolfina Petra Nedomu. Darjanin tehdy řekl: "Nejsem člověk, který má rozhodovat, co s galerií bude. Jsem člověk, který má hlídat prostředky, formu prezentace a přirozeně obsah. Vybíral jsem si managery, kteří by měli uspět před odbornou i laickou veřejností nejenom jako kurátoři."

Přehrát

00:00 / 00:00

O sporech mezi šéfy České filharmonie a Galerie Rudolfinum natáčela reportérka Českého rozhlasu Michaela Vetešková

Pak Darjanin názor změnil a dál nechal ve funkci Nedomu, uznávaného kurátora, který za patnáct let z Rudolfina vybudoval síň srovnatelnou s jinými světovými galeriemi.

O nové organizační změně rozhodlo ministerstvo kultury, jak Českému rozhlasu potvrdil jeho mluvčí Jan Cieslar.

"Spojení obou těchto institucí má historický předobraz už na konci 19. století, kdy tehdejší sbírky UMPRUM byly v Rudolfinu trvale vystavovány. Tento krok je z našeho pohledu logický i v tom smyslu, že Česká filharmonie se nyní bude moci plně věnovat pouze hudební činnosti. Myslíme si, že bude přínosné pro obě instituce."

Ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma pochopitelně toto rozhodnutí vítá. Českému rozhlasu dále řekl, že kdyby Rudolfinum nepřešlo pod UMPRUM, tak by galerie pod současným vedením České filharmonie zanikla.

"Tato změna je podle mého názoru systémové řešení, které by mělo přinést oběma institucím podstatně více prostoru pro rozšíření výstavního programu. Znamená to také možnost čerpání grantů, znamená to napojení na vědeckovýzkumná pracoviště a znamená to zároveň zachování dosavadního programu galerie Rudolfinum do budoucna."

Šéfka UMPRUM Helena Koenigsmarková rozhodnutí Ministerstva kultury také považuje za logické. Vedení Galerie Rudolfinum a Uměleckoprůmyslového muzea nyní představí své další společné plány.

Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme