Neznámý vojín z bitvy u Zborova se vrátil domů po 92 letech

Armádní letoun dopravil na české území z Ukrajiny ostatky neznámého vojína, padlého v bitvě u Zborova roku 1917. Uloženy budou do hrobu u Národního památníku na Vítkově.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V zákopech u Zborova

V zákopech u Zborova | Foto: www.svedomi.cz

Ostatky byly vyzdviženy před několika dny na hřbitově v ukrajinské Kalinivce. Jejich přeprava má podle ministra obrany Martina Bartáka pro Česko symbolickou hodnotu.

"Toto je akt, který má připomenout význam bitvy u Zborova. Chtěl bych velmi zdůraznit, že to je jedna z příčinných událostí, jak vznikla Česká republika 1918, protože díky tomu, že vznikly československé pluky, tak to přispělo k uznání Československa jakožto samostatného státu," uvedl Barták.

Ostatky budou uloženy v Národním památníku na pražském Vítkově vedle ostatků neznámého bojovníka z bitvy na Dukle v roce 1944. Po 65 letech se tak obnovuje tradice založená krátce po vzniku samostatného Československa.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek připomněl, že obnovení tradice přichází v době oslav kulatého výročí Generálního štábu Armády ČR.

"Generální štáb, respektive Hlavní štáb, jak se oficiálně jmenoval, byl založen 1919. Bohužel ze začátku tam byli ve vedoucích funkcích francouzští generálové, protože naši vyšší důstojníci ještě neměli takové zkušenosti s řízením armády jako takové," řekl Picek.

Martin Hromádka, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme