Pomoc pro sociálně vyloučené romské lokality

Projekty, které pomohou lidem ze sociálně vyloučených romských lokalit zpět na trh práce a do společnosti, mají podpořit peníze z Evropských fondů a státního rozpočtu. Víc než 557 milionů korun je určených například na odborné poradenství, nízkoprahová zařízení pro děti a mládež, terénní pomoc, kontaktní centra nebo azylové domy. Projekty mohou zájemci předkládat až do roku 2013.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

romská osada

romská osada | Foto: Jana Šustová | Zdroj: Český rozhlas

Obce, svazky obcí nebo nestátní neziskové organizace - všichni mají šanci v rámci výzvy, vypsané ministerstvem práce a sociálních věcí, představit projekt, který má pomoci v sociálně vyloučených romských lokalitách.

"Jedná se konkrétně o investice do sociálních služeb. Mohou mít různý charakter, investice do poradenství, do komunitních center, vzdělávacích zařízení a podobně," vysvětluje mluvčí ministerstva Štěpánka Filipová. Peníze jdou částečně z evropských fondů a částečně ze státního rozpočtu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pomoc pro sociálně vyloučené romské lokality popsala v Odpoledním Radiožurnálu redaktorka Eva Rózsová

Mluvčí Filipová pokračuje: "Projekty jsou finančně limitovány. Minimální částka, kterou je možné získat na jeden projekt je pět set tisíc korun, maximální částka je pak až dvacet milionů korun."

V rámci výzvy existuje seznam vyloučených romských lokalit, kde je možné o projekty žádat. Do budoucna není vyloučeno, že se seznam lokalit rozšíří.

"Seznam v tuto chvíli obsahuje jednadvacet lokalit. Jsou mezi nimi Břeclav, Brno, Sokolov, Cheb nebo Jesenicko. Seznam těchto sociálně vyloučených lokalit bude průběžně aktualizován, tak aby odpovídal skutečným potřebám."

Nápad se libí i Asociaci nestátních neziskových organizací. Její prezident Jiří Horecký nicméně upozorňuje na některá rizika.

"Ne všechny regiony jsou na to připraveny, respektive ne ve všech regionech jsou neziskové organizace, které jsou schopné požádat, nota bene realizovat nějaký projekt. Pak může docházet k tomu, že částka bude alokována jenom do nejznámějších regionů - a ne tam, kde je to nejvíc potřeba."

Vedoucí Asociace Horecký dodává: "Pak vidím problém u efektivity, protože některé z projektů, jak je známe z minulosti, jsou velice nákladné a nepřinesly výsledky, které byly popisovány v těchto projektech, byť je to s touto cílovou skupinou náročnější."

Martin Šimáček z Agentury pro sociální začleňování v romských lokalitách slibuje žadatelům konkrétní pomoc.

"Neziskovým organizacím, školám, obcím i dalším subjektům, které jsou oprávněnými příjemci této podpory, pomáháme s vytvořením a zpracováním projektového záměru. Máme specifický formulář, ve kterém sestavujeme projekt krok za krokem, aby potenciální příjemce viděl, kde dělá chyby a co všechno ještě musí udělat, aby mohl uspět."

Kateřina Rózsová-Horálková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme