Ministerstvo uvažuje o jednotných přijímačkách na SŠ

Ministerstvo školství uvažuje o jednotném přijímacím systému na střední školy. Návrh předkládá organizace CERMAT, která připravuje projekt státních maturit. Plán se opírá o dva základní pilíře. Jedním je zavedení jednotných přijímacích testů, druhým pak zavedení centrálního informačního systému.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve třídě

Ve třídě

"Děti by se na školy měly hlásit prostřednictvím informačního systému, a to už se znalostí výsledků jednotlivých testů. Školy by musely v rámci informačního systému stanovit své požadavky. Na základě toho by probíhalo vlastní přijímací řízení," popisuje ředitel CERMATU Pavel Zelený.

"Informační systém by zprostředkovával informace mezi školami a poptávkou. Výsledný efekt by byl ten, že by přijímací řízení bylo hotovo do čtrnácti dnů," dodáva ještě Zelený.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž o jednotných přijímacích zkouškách na SŠ připravila redaktorka Radiožurnálu Klára Bílá.

Ředitelé středních škol by si ale přijímací řízení mohli rozšířit o další podmínky přijetí. To by se týkalo zejména specificky zaměřených institucí. Navíc by žáci mohli podat tolik přihlášek, kolik by chtěli.

Podle Zeleného by zavedení systému nestálo ani moc peněz: "Celé řešení je postaveno na technologickém a logistickém půdorysu státních maturit. Jde tedy o sekundární zhodnocení prostředků vložených do státních maturit."

Zlínský kraj už jednotné zkoušky zavedl

Podobnou cestou ale po své linii se už vydal Zlínský kraj, kde budou žáci skládat testy společnosti Scio už v tomto školním roce. Hejtmanství společně s vedením škol tak chce zabránit tomu, aby si děti vybíraly zařízení pro další studium podle toho, zda žáky přijímá bez zkoušek či nikoliv.

Co si o jednotných přijímačkách myslí ředitel zlínského gymnázia Lesní čtvrť Jan Chudárek: "Žáci se budou muset do poslední chvíle zodpovědně připravovat. Naše škola v zásadě tuto změnu vítá, protože si myslíme, že to bude mít prospěch i pro školy samotné. Chtít to řešit celoplošně ale bude mít dopad na legislativu."

O jednotném přijímacím systému uvažuje také Středočeský kraj. Nový systém přijímacích zkoušek nebude ale platit dříve, než se zavede jednotná státní maturitní zkouška, nejdříve tedy ve školním roce 2011/12.

Lenka Rafaelová, Klára Bílá, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme