Česko bude šetřit na protidrogové politice

Česká republika bude v příštím roce šetřit i na protidrogové politice. Vyplývá to z nové strategie, kterou dnes schválila Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Změnit by se mělo hlavně hodnocení protidrogových center. Zůstanou jen ta nejefektivnější.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Drogy - ilustrační foto

Drogy - ilustrační foto | Foto: stock exchange

"Spočte se takzvaná nákladová efektivita. Přepočte se například jak je drahý v tom daném zařízení ošetřovací den v terapeutické komunitě nebo kolik výkonů připadá na jednoho pracovníka. Těm, kteří překročí průměr pak nebude možné dát víc než jen ten průměr," řekl místopředseda Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Kamil Kalina.

Může se pak také stát, že některá centra nebudou dotována vůbec a budou tak odkázána na jiné zdroje, například na zdroje krajů nebo obcí a nebo úplně zaniknou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místopředseda Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky Kamil Kalina a spoluzakladatel Drop In Ivan Douda na Rádiu Česko

Ivan Douda, spoluzakladatel a supervizor organizace Drop In se nové strategie se neobává. "Jednak máme vícezdrojové financování a také většina našich služeb jsou ty opravdu nejzákladnější, které jsou pro společnost nepostradatelné a bohatě se jí vyplatí," uvedl Douda.

Současně ale připustil, že i Drop In bude muset šetřit a organizace s tím už začala. "Ředitelský post jsme rozdělili na několik lidí s tím, že jsme ušetřili polovinu platu, na některých střediscích jsme snížili pracovní síly o půl úvazku. Ti lidé co zůstali musí dělat o něco víc nebo musíme některé služby omezit," řekl Douda.

Ne všechno se ale podle něj dá objektivně změřit. "Je tu i část, kde záleží na tom kdo to dělá, jak to dělá, jak je vzdělán a tohle by měli zhodnotit a posoudit ti, kteří jsou v tom daném místě nejblíže a ne nějaká rada vlády," dodal zakladatel Drop In.

Igor Maňour, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme