Karel Hašler má v Praze konečně pomník

Setkat se - alespoň symbolicky - se slavným písničkářem Karlem Hašlerem můžete od dnešního dne v horní části Starých zámeckých schodů v Praze. Pomník byl odhalen u příležitostí 130 let, které uplynuly od skladatelova narození.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomník Karla Hašlera na Starých zámeckých schodech

Pomník Karla Hašlera na Starých zámeckých schodech | Zdroj: ČTK

"Myslím si, že to místečko se podařilo. Protože on sem patří," myslí si o umístění sochy Karla Hašlera první dáma české republiky Livia Klausová.

Dostat dva metry vysoké a více než 6 tun vážící dílo sochaře Stanislava Hanzíka na zámecké schody nebylo jednoduché ani technicky, ani úředně. "Postavit v Praze pomník, znamená obejít 42 institucí a pokorně požádat o razítko," říká autor architektonického řešení Pavel Kupka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Rajlichová ve Víkendovém odpoledním Radiožurnálu přiblížila odhalení Hašlerova pomníku

U příležitosti slavnostního odhalení pomníku nechyběly nejznámější Hašlerovy písničky, které si s chutí zazpívali skoro všichni přítomní.

Praha se tak může pyšnit od dnešního dne Hašlerovou sochou, slavný skladatel má ale i svou hvězdu, od roku 1998 jeho jméno nese planetka číslo 37 939.

Herec, skladatel, vlastenec

Karel Hašler se narodil 31. října 1879. Vyučil se sice rukavičkářem, ale začal se živit jako člen kočovné divadelní společnosti. V roce 1903 byl angažován v Národním divadle. Svůj život spojil s kabaretem Lucerna a po roce 1929 i se zvukovým filmem.

Nenáviděl rakousko-uherskou monarchii, německý fašismus i ruský bolševismus. Byl autorem 320 písní, z nichž mnohé ještě za jeho života zlidověly. Jeho vlastenecké texty se nelíbily představitelům Protektorátu Čechy a Morava.

Svými protiněmeckými články a písničkovými provokacemi na sebe upozornil gestapo. V září 1941 byl při natáčení filmu Městečko na dlani zatčen a deportován do Mauthausenu, kde v prosinci zemřel.

Milan Kopp, Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme