Stále víc škol si pořizuje kamerový systém

Na českých základních a středních školách byl uplynulý rok ve znamení kamerového boomu. Nenarazíte téměř na školu, která by nemonitorovala žáky pomocí kamer. Podle statistiky České školní inspekce, kterou má Český rozhlas exkluzivně k dispozici, své žáky kontroluje prostřednictvím kamerové čočky 1400 škol z celkových pěti tisíc. Některé školy navíc používáním kamer porušují práva dětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

průmyslová kamera

průmyslová kamera | Foto: Comintech

Kamery jsou nejčastěji umístěné na chodbách škol, v šatnách nebo počítačových učebnách. Školy často tvrdí, že mají kamery kvůli bezpečnosti, některé ale v dotazníku školní inspekce přiznávají, že skrze ně sledují chování žáků a snaží se tak předcházet šikaně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž redaktorek Českého rozhlasu Petry Benešové a Kláry Bílé.

"Ptáme se, co je důvodem pořízení kamerového systému. Nejčastější odpověď je, že jde o zajištění bezpečnosti ve škole, zajištění ochrany majetku a pak také bezpečnosti jednotlivých žáků," vysvětluje mluvčí inspekce Libor Vacek.

Inspektoři začali kvůli kamerovým systémům školy kontrolovat před třemi lety, když Soukromé gymnázium Josefa Škvoreckého umístilo kamery i do tříd. Tehdy se studenti vzbouřili a škola mohla kamery nechat pouze na chodbách.

Školy si často pochvalují, že kamery jim velmi pomáhají. Stejný názor mají i studenti pražské Masarykovy střední školy chemické: "Rozhodně nám to nevadí. Je to šikovné, jednou mi kamarád omylem vzal tašku, tak jsem se šel zeptat, jestli z toho nemají záběry. Jednoduše jsme našli toho člověka, který si to omylem vzal, a hned jsem to měl zpátky."

Na pražském Soukromém gymnáziu Josefa Škvoreckého mají kamery jako prevenci. Tedy, aby studenti nezlobili. "Pro nás je důvodem prevence sociálně patologických jevů. Ve škole nemáme nikoho, kdo by seděl před obrazovkou a díval se, co se děje ve třídách. Je to vlastně jenom to vědomí, že žáci mohou být sledováni."

Kamerový systém může porušovat ochranu osobních údajů

S boomem kamerových systémů na školách se ale začal v poslední době objevovat problém. Může docházet k zneužívání práv dětí. Každá škola musí mít kamerový systém přihlášený u Úřadu pro ochranu osobních údajů. Ne všechny školy to ale dodržují a hrozí jim za to pokuty.

"Toho se obáváme a myslíme si, že velké množství takových škol existuje. Školy netuší, že ochrana osobních údajů a zákon na ochranu osobních údajů s tímto souvisí. Pokud takovou věc zjistíme, tak škole hrozí pokuta až do deseti milionů korun a je to vážná věc," doplňuje ředitel úřadu Igor Němec.

Pokud si chce škola pořídit kamerový systém, musí mít nejprve souhlas všech rodičů a žáků. Podmínkou také je, aby se k záznamu z kamer nemohl dostat nepovolaný člověk a data zneužít například na internetu. Školy by si navíc neměly uchovávat záznamy déle než 24 hodin, v případě víkendu pak tři dny.

Z dotazníku školské inspekce je ale patrné, že některé školy si nechávají nahraný pásek i týden nebo čtrnáct dní. To je podle Tomáše Kubínka, odborníka na bezpečnostní systémy, nejčastější chyba škol:

"Většina škol, které provozují kamerový systém, mají ten problém, že si neuvědomují, kdy u kamerového systému dochází ke zpracování osobních údajů a kdy ne. Jestliže je kamerový systém se záznamem, tak už je to zpracování osobních údajů a podléhá to plně gesci zákona 101."

Podléhá to ohlašovací povinnosti, musí být zpracované směrnice a musí být nastaven režim údajů tak, aby údaje byly chráněny. Jestliže je kamerový systém bez záznamu, pak to ničemu nepodléhá a může se běžně provozovat," dodává expert Kubínek.

Pokud se rodičům nebude líbit, že jejich dítě ve škole sledují kamery, mohou se obrátit jak na Úřad pro ochranu osobních údajů, tak na soud. Zatímco ve Velké Británii už takové protesty rodičů několikrát proběhly, v Česku by to zatím bylo poprvé. Jak říká právník David Strupek, který spolupracuje s Nadací Naše dítě, rodiče by mohli u soudu uspět. A škola by musela kamery odstranit.

"Pokud by uspěli v takové řízení, je možnost, že by škola musela odstranit kamerový systém a musela by poskytnout nějakou satisfakci, ať už formou omluvy nebo nějaké finanční částky, která by však v tomto případě zřejmě byla spíš symbolická," vysvětluje Strupek.

Lenka Rafaelová, Klára Bílá, Petra Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme