Kvůli prasečí chřipce jsou v Česku zavřené čtyři školy

Na obranu před možným epidemickým šířením takzvané prasečí chřipky zůstanou v následujících dnech doma studenti chebského gymnázia, dvou středních škol v Olomouckém kraji i žáci jedné základní školy v Moravskoslezském kraji. V posledním týdnu přibylo v republice 92 případů prasečí chřipky - to je dosud největší nárůst od začátku epidemie. Česko se tak blíží hranici pěti set nakažených.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Laboratorní vyšetření jsou základem moderní lékařské diagnostiky

Laboratorní vyšetření jsou základem moderní lékařské diagnostiky | Foto: Fotobanka stock.xchng

Počet případů takzvané prasečí chřipky v Česku hrozí. V pražské nemocnici na Vinohradech zemřel pacient, který byl nakažen tímto virem. Lékaři ale zdůrazňují, že chřipka nebyla primární příčinou jeho smrti - muž podlehl leukémii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Radní Karlovarského kraje V. Emler a R. Halířová z olomoucké krajské hygienické stanice hovoří o prasečí chřipce

Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že eviduje zatím jediný případ úmrtí v souvislosti s prasečí chřipkou - ženy, která zemřela v minulý měsíc v karlovarské nemocnici. Už předtím ale trpěla vážnými zdravotními problémy.

Ministerstvo také ohlásilo zatím největší týdenní nárůst případů prasečí chřipky - přibylo jich dvaadevadesát, ve valné většině ale má nemoc mírnější průběh.

Chřipka ochromila školy

Přesto epidemie začíná zasahovat do života tuzemských institucí, přesněji do chodu škol, které se zavřely kvůli nákaze několika studentů. Mezi nimi jako první nevyučuje chebské gymnázium.

Radní Karlovarského kraje pro školství Vratislav Emler v Radiofóru Českého rozhlasu 1 řekl, že na chebském gymnaziu nepřišlo do tříd na 270 studentů, pak se provedla namátková kontrola u třech studentek a u všech tří se zjistil virus H1N1. Školu proto zavřeli do pondělí 23. listopadu.

"Prokázaní onemocnění jsou pouze u studentů, ale je pravděpodobné, že to mohou mít i vyučující," poznamenal Emler. Na všechny školy v kraji rozeslal e-mail, ve kterém žádá o každodenní statistiku počtu nepřítomných žáků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marek Zeman ve vysílání Radiožurnálu o postupu prasečí chřipky v Česku

Vir prasečí chřipky přerušil výuku i na odborné škole v severomoravském Šumperku, kde bylo zjištěno podezření na tuto nemoc u jedné pedagožky. A několikadenní mimořádné volno vyhlásil také ředitel olomouckého Slovanského gymnázia.

Průběh obou chřipek je zatím klasický

Doktorka Růžena Halířová z olomoucké krajské hygienické stanice připomněla v Radiofóru, že aktuální epidemiologická situace nevyžaduje další mimořádná opatření, ale situace se může za týden posunout jinam. "Problematika této chřipky je medializovaná a místy hraničí s panikou, přitom v Česku zaznamenáváme klasický průběh onemocnění chřipkou, a to jak klasickou, tak typem H1N1."

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň připomněl, že rozhodnutí o uzavření škol je na jejich vedeních nebo zřizovatelích. Opatření je na místě, kde se onemocnění týká třetiny žáků, u nízkého počtu postačí po konzultacích s hygieniky domácí izolace.

Vlastimil Sršeň také apeloval na dodržování hygienických pravidel.

Vinohradská nemocnice dál zápasí s virem

Pražská nemocnice na Vinohradech se akutně potýká s tzv. prasečí chřipkou. Známý zdravotnický ústav proto omezuje provoz. V této nemocnici zemřel jeden pacient, nakažený chřipkovým virem, hlavní příčinou jeho smrti ale byla leukémie.

Šest dalších nakažených s nemocí bojuje, mezi i jeden lékař a dvě zdravotní sestry.

Ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marek Zeman ve večerním pořadu Radiožurnálu Stalo se dnes řekl, že další pacient na koronární jednotce, u kterého byla prokázána prasečí chřipka, je ve velmi vážném stavu. 69letý muž měl primárně operaci plic s karcinomem. Je na řízeném dýchání.

V zahraničí se nemoc rychle šíří

Pacientů s takzvanou prasečí chřipkou začalo prudce přibývat také v Německu, a to zvlášť v Bavorsku. Novou chřipkou se už v zemi nakazilo přes padesát tisíc lidí. Třináct z nich virus H1N1 usmrtil. Ještě horší je vývoj v sousedním Rakousku. Tam experti potvrdili kritickou situaci hraničící s epidemií.

Ve Spojených státech amerických si takzvaná prasečí chřipka od dubna do října vyžádala kolem čtyř tisíc obětí. Podle odhadů zdravotníků se celkově nakazilo asi 22 milionů Američanů. Osm milionů z nich jsou děti. Víc než pět set na nový typ chřipky zemřelo.

Milan Kopp, Miroslav Panuška, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme