Policisté a hasiči chtějí demonstrovat proti snížení platů

Odboráři z řad policistů a hasičů plánují na první půlku prosince protesty kvůli čtyřprocentnímu snižování platů, které je z rozhodnutí vlády čeká od počátku ledna. Pokles platů státních zaměstnanců má přispět ke snížení deficitu návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie se domlouvá, jaká přijme bezpečnostní opatření

Policie se domlouvá, jaká přijme bezpečnostní opatření | Foto: Tomáš Adamec

Policejní a hasičské odbory chtějí upozornit na problémy, které vzniknou čtyřprocentním snížením platů. Například u policistů povede podle odborářů k odchodům ze sboru, čímž se sníží bezpečnostní standard.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Nezávislého odborového svazu Policie Milan Štěpánek o důsledcích plánovaného snížení platů státních zaměstnanců

Podle jejich propočtů by se plat policisty v terénu snížil asi o 1 500 korun měsíčně. Navíc přijdou i o další peníze, které dostávali za přesčasy, které sloužili kvůli nízkému počtu členů sboru.

Policisté by tedy podle předsedy Nezávislého odborového svazu Policie Milana Štěpánka dostávali menší pevnou část platu, a to ne o čtyři, ale reálně nejméně o šest procent.

"Což by mohlo znamenat podle zařazení policistů od tisíce po dvou a půl tisíc korun měsíčně. Policista - vyšetřovatel nebo kriminalista na krajské úrovni by mohl mít ročně méně až o třicet tisíc korun," tvrdí Štěpánek.

Odborový předák se obává také toho, že pokud se sníží pevná složka platu policistů, nebude to pouze na rok, ale na delší dobu.

"Důsledky to nebude mít jen pro policisty samotné, ale i pro bezpečnost státu. Domníváme se totiž, že další úspory by vedly k opětovnému odchodu především zkušených policistů, kteří mají za sebou hodně let služby," varuje Štěpánek.

Hasiči se k protestu asi přidají

O problému budou ve čtvrtek jednat odbory hasičů, očekává se, že se k policejním odborům přidají.

"Předpokládáme, že se demonstrace zúčastníme, pokud k ní dojde. S nejvyšší pravděpodobností to nebude před Strakovou akademií, ale tam, kde se ty návrhy budou projednávat, tedy ve Sněmovní ulici - před Poslaneckou sněmovnou," uvedl předseda Odborového svazu hasičů Zdeněk Oberreiter s tím, že při úsporných opatřeních by hasiči buď přišli o část platu nebo by se musel snížit počet záchranářů.

Ministerstvo s odboráři souhlasí

Ministerstvo vnitra zatím s odboráři nejednalo. Podle mluvčího rezortu Vladimíra Řepky ale hodlá ministerstvo za zachování platů policistů a hasičů bojovat.

"My, ministerstvo, uděláme vše pro to, aby policistům a hasičům, tedy příslušníkům bezpečnostních sborů, zůstaly platy zachovány ve stejné výši jako dnes. Počkáme na jednání Poslanecké sněmovny, a poté by se mohla uskutečnit schůzka se zástupci policie a hasičů na toto téma," prohlásil Řepka.

Blanka Černá, Alena Adámková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme