Očkovat proti prasečí chřipce se začne v pondělí

Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že očkování proti prasečí chřipce se může spustit od příštího pondělí, až do ordinací dorazí zásilky vakcíny. Zatím je v Česku pětadevadesát tisíc dávek a už se začalo s jejich distribucí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výzkum. (Ilustrační foto)

Výzkum. (Ilustrační foto) | Foto: Fotobanka PhotoRack

Očkovací kampaň by měla postupně zahrnout až milion lidí, dvojnásobek proti původnímu odhadu. Pandemický plán schválila bezpečnostní rada státu a následně vláda.

"Změna vakcinační strategie je dána doporučením Evropské rady, abychom používali jednodávkové vakcinační schéma. To znamená, že nám najednou do skupiny očkovaných osob spadne daleko větší množství osob, především chronicky nemocných. O tom však musí rozhodnout Bezpečnostní rada státu," vysvětlila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková v Ranním interview Radiožurnálu o přípravě očkování proti prasečí chřipce

Ministryně Jurásková o přípravě očkování proti prasečí chřipce řekla, že vakcínu začnou praktičtí lékaři očkovat v polovině až konci příštího týdne. V Ranním interview Radiožurnálu ještě rozhodně odmítla, že očekávaná pandemie nejde oddálit vyhlášením tzv. chřipkových prázdnin ve školách.

Náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéta Hellerová ve vysílání Rádia Česko dodala, že další várka vakcín se čeká asi za čtrnáct dní. Podle jejího názoru nejsme s očkováním v prodlení, protože množství nemocných v Česku není nezvládnutelné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéta Hellerová ve vysílání Rádia Česko o postupující epidemii prasečí chřipky

Hlavní vlny napadení prasečí chřipkou náměstkyně Hellerová očekává v polovině prosince a pak na přelomu ledna a února. Pro ty, kteří nedostanou očkování, nabízí lék tamiflu, případně antibiotika na léčení vedlejších účinků.

Jak se bude postupovat

Vakcíny proti prasečí chřipce se už ve čtvrtek začaly rozvážet po Česku. K očkovaným by se mohly dostat příští týden. V první várce je jich celkem 95 tisíc. Asi 50 tisíc z nich půjde do ordinací praktických lékařů. Vakcíny dostanou hlavně chronicky nemocní.

Poté budou očkováni vybraní zdravotníci. I přes jistou skepsi mnoha lékařů například Irena Kudrnovská, mluvčí Sdružení praktických lékařů, očkování lidem rozhodně doporučuje. "Ministerstvo se za to zaručilo, takže z toho vycházíme," řekla v pořadu Radiofórum Kudrnovská.

Na občany nutné pro zajištění chodu státu, tedy například na policisty, hasiče a členy krizových štábů, přijde podle ministryně řada pravděpodobně v prosinci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéta Hellerová a mluvčí Sdružení praktických lékařů Irena Kudrnovská mluvily o očkování proti prasečí chřipce.

O očkování se mají ještě poradit na ministerstvu zdravotnictví zástupci krajů. Hejtman Vysočiny a místopředseda Asociace krajů České republiky Jiří Běhounek řekl Radiožurnálu, že se řada problémů s očkováním ještě nevyřešila.

"Jak se to bude distribuovat, jak budou zváni k praktickým lékařům chronicky nemocní pacienti a podle jakých právních norem bude očkování fungovat - zda bude dobrovolné a bude jej možné odmítnout nebo ne. Mimořádné očkování musí být na základě mimořádného opatření. Stále o tom diskutujeme, protože to stále není vyjasněno," popsal sporné otázky Běhounek.

Chřipka uzavírá pro návštěvy některé nemocnice v Libereckém kraji

Hrozící chřipková epidemie uzavírá od čtvrtečního rána pro veškeré návštěvy například interní oddělení krajské nemocnice v České Lípě. Ostatních oddělení se zatím zákaz netýká.

Lékaři českolipské krajské nemocnice se obávají, že návštěvy by mohly pacienty nakazit buď přímo některým z virů chřipky nebo onemocněním horních cest dýchacích. Virem AH1N1, tzv. prasečí chřipkou, se zatím v celém Libereckém kraji nakazilo jedenáct lidí.

Mladík, u kterého se při léčení objevily zdravotní komplikace, leží na anesteziologicko-resuscitačním oddělení krajské nemocnice v Liberci a jeho stav je stabilizovaný.

Pomoci mohou vitamíny, tekutiny a hygiena

Podle přednosty infekční kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové Stanislava Plíška je vhodné se před nákazou chránit častým mytím rukou, přísunem vitamínů a pitím hodně tekutin. Zdraví lidé podle něj zatím nemusí nijak zásadně měnit svůj obvyklý životní rytmus.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak se lidé mohou bránit nákaze prasečí chřipkou, mluvil přednosta infekční kliniky Fakutní nemocnice Hradec Králové Stanislav Plíšek na Rádiu Česko

Na Rádiu Česko zdůraznil, že hygienická správa situaci bedlivě sleduje a všechna doporučení, například ohledně omezení návštěv divadel a kin, včas sdělí veřejnosti.

Některé obce nakoupily respirační roušky, které budou v případě vyhlášení pandemie rozdávat obyvatelům. Podle některých odborníků však nákaze nezabrání. S tím souhlasí i přednosta Plíšek. Podle něj nošení těchto běžných, takzvaných chirurgických roušek je účinné pouze u už nemocných lidí, kteří nechtějí infekci dále šířit ve svém okolí.

Marika Táborská, Lenka Jansová, Kateřina Roszová, Alena Adámková, Ivana Schoffelová, Veronika Sedláčková, Alice Kottová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme