ČLK žádá novelu zákona o zdravotním pojištění

Delegáti celostátního sněmu České lékařské komory, který proběhl o víkendu v Brně, se na závěr usnesli na potřebě zásadní novely zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ta by pode nich měla garantovat větší jistoty lékařům i pacientům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Kubek

Milan Kubek | Foto: Marián Vojtek

K dalším požadavkům pak patří změna způsobu postgraduálního vzdělávání mladých lékařů. Současný systém je totiž podle prezidenta lékařské komory Milana Kubka téměř nevolnický, napomáhající novému trendu, kdy mladí lékaři odcházejí okamžitě po studiích vykonávat praxi do zahraničí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O podrobnostech sjezdu České lékařské komory mluvil její prezident Milan Kubek.

V loňském roce takto podle Kubka odešlo více než 50 lékařů. K nim je třeba připočítat dalších zhruba 200 lékařů s kvalifikací, kteří každý rok opouští české zdravotnictví a odchází za prací do ciziny. Podle prezidenta ČLK tak hrozí, že za pár let nebude mít pacienty v Česku kdo léčit a takové varování je třeba brát vážně.

Komora také doporučila lékařům, aby si nechávali pacienty podepisovat souhlas s tím, že vakcína proti prasečí chřipce může mít vedlejší účinky. "Vakcína, která se bude aplikovat, je vyzkoušená. Je ale velice nestandardní to, aby její výrobce odmítal převzít zodpovědnost za nežádoucí účinky," řekl Kubek.

Ivan Holas, Karolína Koubová, Alice Kottová, Marek Matlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme