Preventivní akce proti AIDS: Art for life

Proti nemoci AIDS se dá bojovat různě, nejúčinnější je prevence. Tak by se dalo shrnout sdělení letošního ročníku neziskového projektu s názvem Art for life, který se zaměřuje na osvětu a informovanost o AIDS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

AIDS si stále vybírá svoji daň...

AIDS si stále vybírá svoji daň... | Foto: Fotobanka stock.xchng

Počet HIV pozitivních lidí v České republice roste, AIDS, tedy syndrom získaného selhání imunity, nebyl jen nemocí osmdesátých let. Jenom letos v září bylo v Česku nahlášeno osmnáct nově diagnostikovaných HIV pozitivních. Od počátku roku 2009 bylo zjištěno už 112 nových HIV pozitivních případů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O boji proti AIDS v České republice natáčela redaktorka Českého rozhlasu Magdaléna Trusinová

Oficiálně je jich potvrzených 1300, odborníci ale odhadují, že skutečné číslo bude třikrát až desetkrát vyšší, takže v České republice může být klidně deset tisíc HIV pozitivních lidí. Nejvíc infikovaných žije v Praze. Právě tato fakta přinutila skupinu tří lidí, aby se pustili do neziskového projektu s názvem Art for life.

Jeden z nich Daniel Kupšovský jako zakladatel vysvětlil, že Art for life v sobě skrývá jazykovou hříčku: Art znamená jednak umění, jednak zkratku antiretrovirální terapie, což je termín, kterým se označuje léčba HIV pozitivních.

"Dozvěděli jsme se, že Dům světla, potažmo Česká společnost AIDS pomoc, chce kvůli sníženým dotacím od státu uzavřít ambulanci pro anonymní testování a bezplatnou informační telefonickou linku. To nás popudilo a řekli jsme si, že musíme sehnat tolik peněz, aby ambulance a linka pokračovaly dál," osvětlil motiv dobrovolníků Daniel Kupšovský.

To, že mnohdy chybí informace o nemoci AIDS, potvrzují slova Petera Budky: "Už loni jsme podpořili Dům světla. A přitom jsme se dostali k informaci, že nejohroženější skupinou jsou dívky ve věku od dvaceti do dvaceti pěti let."

Jak Peter Budka dodal, jednou z podpůrných akcí je bowlingové utkání 30. listopadu v rámci happeningu Bowling match for life. Dva dny předtím bude v hotelu Icon aukce uměleckých děl a modelů oděvních designerů.

Letošní ročník Art for life podpořili také hudebníci a výsledkem je CD s příznačným názvem Dej si Bacha. Podílely se na něm například skupiny Ohm Square, The Prostitutes, zpěvačka Ester Kočičková nebo Vladivojna.

Lidé si nebezpečí nemoci AIDS začnou uvědomovat až v okamžiku, kdy udeří někde blízko nich, což přiznává i herečka Klára Issová. Proto se podílela jako modelka na kalendáři Art for life na rok 2010, ve kterém je dvanáct fotografií známých českých osobností, jako jsou Jakub Prachař, Petra Nesvačilová, Linda Rybová, zpěvačka Klára Výtisková ze skupiny Toxique nebo zpěvák a tanečník Jiří Korn.

Miroslav Panuška, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme