O zvýšení platů zdravotních sester ve Zlínském kraji se rozhodne v prosinci

Zdravotní sestry ve Zlínském kraji požadují zvýšení platů minimálně o dva tisíce korun. Dnešní jednání s krajskými úředníky skončilo domluvou, že s případným navýšením se počká až na prosincové vyjádření zdravotních pojišťoven ohledně jejich úhradových mechanismů pro příští rok.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocnice

Nemocnice | Foto: Tomáš Adamec

Kraj zřizuje čtyři nemocnice jako akciové společnosti. Právě proto mají sestry zhruba o dva tisíce korun nižší plat než jejich kolegyně v příspěvkových organizacích, kde je nutné respektovat státem dané mzdové tabulky.

"Ve fakultních nemocnicích je průměrný výdělek sestry přibližně 27 tisíc korun, v příspěvkových organizacích je to 24 tisíc korun. A my se tady chceme přiblížit těm 24 tisícům," řekla místopředsedkyně odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková.

V nemocnicích Zlínského kraje je podle ní výdělek zdravotní sestry přibližně kolem 20 a 22 tisíc. "Domluvili jsme se, že uděláme takové porovnání, kdy by se měly nastavit podmínky stejné, jako jsou v příspěvkových organizacích a v akciových společnostech - kolik by to stálo a jestli na to jsou finance," řekla Břeňková.

Krajská radní zodpovědná za zdravotnictví Hana Příleská řekla, že zda dojde ve zdravotnictví k navýšení platů od 1. ledna 2010, záleží na zdravotních pojišťovnách, především na Všeobecné zdravotní pojišťovně, která je hlavním zdrojem finančních prostředků. Radní také odmítla, že by zdravotní sestry vyhrožovaly stávkou.

Pavel Sedláček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme