Projekt Opencard je fiaskem. Bude však pokračovat

Projekt měl posunout Prahu do elektronického věku. Nepodařilo se, neboť pražská karta Opencard, která stála zatím skoro 900 milionů korun, městu, podle zprávy auditorů, nevydělala skoro nic.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Lucie Malušková

Náměstek pražského primátora, Rudolf Blažek, navíc přiznal, že projekt, spojený především s městskou hromadnou dopravou, neplní původní očekávání.

"Projekt neskončil. Problém spočívá ve faktu, že se mělo postupovat v určité koncepci z roku 2006, podle které se počítalo s vynaloženými prostředky ve výši kolem 800 - 900 miliónů korun. Oproti tomu zisk z projektu není adekvátní," řekl Blažek ve Stalo se dnes.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projekt Opencard skončil fiaskem. Více s náměstkem pražského primátora Rudolfem Blažkem a právníkem sdružení Iuridicum Remedium Janem Vobořilem.

Podle auditu ale odbor informatiky nezajistil správné řízení projektu. Podílel se na přípravě tendenčních materiálů pro vedení města a uzavíral nevýhodné smlouvy. Navíc i očekávané příjmy na projekt byly patrně nadhodnocené, což potvrzuje i Blažek.

Konkrétní odpovědnost vyvodí zastupitelstvo

"Poté, co jsem převzal v roce 2007 odbor informatiky jsme skutečně zjistili, že projekt nebyl z hlediska finančního zajištění rozumně kalkulován. Je tedy zcela jednoznačné, že příjmy nemohli být naplněny. Zastupitelstvo se chybami v projektu bude zabývat" dodal Blažek ve Stalo se dnes.

Otázkou zůstává, kdo bude za selhání projektu osobně odpovědný a zda bude muset šéf Odboru informatiky Václav Kraus odejít. Podle Blažka ale není zatím tato otázka na pořadu dne.

"Během následujících čtrnácti dnů proběhne administrativní vyjadřovací kolečko mezi zastupitelstvem a Odborem informatiky, poté se vyvodí patřičné důsledky, tedy i personální. Je třeba předeslat, že Václav Kraus není autorem původní koncepce," upřesnil náměstek pražského primátora.

Proti pokračování projektu Opencard navíc delší dobu vystupuje sdružení Iuridicum Remedium. Podle právníka organizace Jana Vobořila je projekt v rozporu z ochranou osobních údajů, konkrétně panují námitky k samotnému zpracování dat.

"Je nutné upozornit, že problém se netýká jen Opencard, ale i dalších čipových karet, častým problémem bývá nejasné vymezení cíle projektů a rozsahů služeb, potažmo zbytečné zpracování osobních údajů v případech, kdy to není potřeba," zmínil Vobořil ve Stalo se dnes.

Lukáš Vincourek, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme