Světový den boje proti násilí na ženách má i vzdělávat

I přesto, že domácí násilí je jedno z nejdiskutovanějších společenských témat, stále je spousta žen, které mají od svých partnerů modřiny. Situace se ale za posledních pár let změnila k lepšímu - policie se například naučila využívat novinky v zákoně - vykázání násilníka z bytu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí násilí

domácí násilí | Foto: Womankind worldwide

Moravskoslezský kraj, Ostrava - místo, které drží neslavný prim v počtu těchto zločinů. Letošní horký srpen. Šestatřicetiletý muž týral svojí o dva roky mladší manželku, policie ho vykázala na deset dní z bytu.

Slovo má jeden ze zasahujících mužů zákona Miloš Poloček: "Bil jí pěstmi, několikrát udeřil hlavu o dno vany a způsobil jí tak mnoho Četné podlitiny po celém těle. Policie zjistila, že k útokům dochází řadu let, a to už od roku 1999."

Krátce na to policie vykázala dalšího muže. Ten pro změnu týral svoji partnerku psychicky - sledoval jí pomocí web kamer, musela jíst v kuchyni na zemi, ne s rodinou u stolu a podobně.

Pozitivní na tom je alespoň to, že policie, soudy a další instituce už berou týrané ženy vážně, nevysmívají se jim, jako se to třeba stávalo ještě před šesti lety.

Také přístup veřejnosti se zlepšil, avšak není ideální. Příkladem můžou být třeba reportáže nebo filmy o násilí páchaném na ženách. Vždy se totiž najdou muži, kteří naprosto vážně nechápou, proč se takovému tématu věnuje pozornost.

Vždyť žena, alespoň podle nich, musí vědět, kde je její místo a chlap jí to může dát najevo, třeba i fackou. Proto je určitě zapotřebí o tom neustále mluvit a využít třeba i ten dnešní Světový den boje proti násilí na ženách.

Možná dnes potkáte na ulici nebo v práci muže s bílou stužkou. Budou tím dávat najevo, že dospělý muž ženu ani děti nebije. Akci pořádá Liga otevřených mužů.

Milan Kopp, Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme