Plzeňská práva zastaví přijímání do doktorského studia

Plzeňská Právnická fakulta zřejmě nebude smět nabírat nové uchazeče o doktorská studia. Doporučuje to akreditační komise ministerstva školství. Ti, kteří už začali, ale budou moci studium dokončit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni

Právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni | Foto: Tomáš Adamec

Komise navíc navrhuje, aby fakulta ztratila pravomoc udělovat v rámci rigorózního řízení titul JUDr. Škola ale nepřijde o magisterské studium. Ve zkušebních komisích by měli zasednout nezávislí odborníci.

Prověrka komise potvrdila závažné chyby ve fungování fakulty. Neexistovalo kolegium děkana, nefungovala kontrola při zapisování známek. Nové vedení má například zajistit, aby se omezilo riziko plagiátů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozhodnutí akreditační komise omezit některé druhy studia na plzeňských právech hovořila na Rádiu Česko její předsedkyně Vladimíra Dvořáková

"Chtěli jsme, aby fakulta dostala šanci se očistit, ale zároveň do té doby, než se podaří provést důslednou transformaci, připravit věci, které se týkají rigorózních řízení a doktorského studia, jsme museli pozastavit rigorózní studium," vysvětlila rozhodnutí akreditační komise Dvořáková.

U závěrečných zkoušek bakalářského i magisterského studia by mělo být přítomno více nezávislých odborníků zvenčí než dosud, aby i nad tímto systémem panovala zvýšená vnější kontrola. Podle Dvořákové by mělo trvat rok, než se právnickou fakultu v Plzni podaří stabilizovat.

Kontroly budou pokračovat

"Činnost komise zatím nekončí, kontrola bude probíhat, bude se kontrolovat každý absolvent, zda jeho studium proběhlo řádně. Do roka by mělo být vše zcela standardní," je přesvědčena Dvořáková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Došlo k selhání akademické obce, řekla v Radiofóru předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková

Do poloviny května chce mít komise na stole kontrolní zprávu, kde budou popsána a analyzována všechna opatření. "Fakultě jsme dali deset úkolů, které chceme aby zvládla a teprve poté, co řekneme, že je to v pořádku, tak můžeme uvažovat o obnově rigorózního řízení," upřesnila Dvořáková.

Podle stávajícího děkana fakulty Jiřího Pospíšila se v posledních dvou měsících udělalo maximum možných reforem.

"Fakulta je dnes stabilizovaná, má jasné přijímací řízení, má ustavené vrcholné orgány. V tuto chvíli je tu prostor pro to, aby zde začaly probíhat systémoví reformy, jako jsou například změny vnitřních předpisů," uvedl Pospíšil.

Fakulta čelí největšímu skandálu vysokého školství od roku 1989. Nejprve se objevila aféra s opisováním disertačních prací, poté se provalilo, že se na škole zřejmě rozdávaly tituly na počkání. Někteří studenti například dokázali získat magisterský titul za pouhé dva měsíce.

Igor Maňour, Ondřej Černý, Alena Adámková, Veronika Sedláčková, Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme