OSN chce změnit pohled lidí na násilí páchané na ženách

Dnes je mezinárodní den za odstranění násilí páchaného na ženách. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun oficiálně zahájil celosvětovou kampaň, která si klade za cíl ukončit násilí páchané na ženách. Tajemník vyzval muže všech věkových kategorií a ze všech států, aby se ke kampani připojili a pomohli tento cíl uskutečnit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Domácí násilí

Domácí násilí | Foto: www.stopnasili.cz

Podle Michala Broži, vedoucího Informačního centra OSN v Praze až 70 procent žen zažije během svého života nějakou formu násilí: "Přitom je nutné vzít v úvahu, že pachateli jsou často lidé velice blízcí, příbuzní nebo manželé. Domácí násilí je vůbec tou nejrozšířenější formou zneužívání žen všude na světě bez rozdílu. Je jedno jaké náboženství nebo režim v těch zemích existuje."

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové kampani OSN proti násilí na ženách mluvil na Rádiu Česko Michal Broža, vedoucí Informačního centra OSN v Praze.

Kampaň OSN je dlouhodobá a potrvá až do roku 2015. "Mnoho lidí a mluvíme zejména o mužích se na problém dívá jako na něco, co neexistuje , nebo to jako problém nevnímají. Výsledkem toho je, že o spoustě případů násilí na ženách nevíme, protože ony se to bojí nahlásit, protože se bojí toho, že budou středem posměchu a že to přece žádný problém není, vysvětluje Broža.

Cílem kampaně proto bude přijímání příslušných zákonů v jednotlivých zemích, zlepšení sběru statistických dat o násilí páchaném na ženách a také snaha změnit myšlení lidí: "Výrazně bychom měli v rámci kampaně posílit obecné povědomí o této problematice a aktivizovat občanskou společnost. Nesmíme zapomenout na problematiku sexuálního násilí v ozbrojených konfliktech," dodává Broža.

Lenka Rafaelová, Magdaléna Trusinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme