Panika kolem prasečí chřipky není na místě

Rozruch kvůli prasečí chřipce je přehnaný, říkají odborníci. Na běžnou chřipku zemře v Česku každý rok na dva tisíce lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Virus chřipky A/H1N1

Virus chřipky A/H1N1 | Foto: Licence Public Domain, volné dílo, CDC Influenza Laboratory

"Není na místě strašit obyvatelstvo tím, že nová chřipka zabíjí. To je nesmysl a není to pravda. Nová chřipka je stále banální onemocnění. Navíc je potřeba říci pro uklidnění naší populace, že disponujeme poměrně vysokými zásobami antivirotik," vysvětlila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Podle hlavního hygienika Michaela Víta je teď epidemie chřipky ve třech krajích: "Moravskoslezský, Zlínský a Karlovarský kraj. Velmi rychle se tomu blíží i Středočeský kraj."

V regionech, které překročily hranici epidemie, dva tisíce nemocných na sto tisíc obyvatel, můžou lidé zůstat s chřipkou doma a nejít si hned k lékaři pro neschopenku, aby nemoc dál nešířili.

Lékař jim může potvrzení vystavit až pět dní zpětně. Svému zaměstnavateli ale musí nemocný říci, že do práce kvůli chřipce nepřijde.

Lenka Jansová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme