Pražský dopravní podnik se ohradil vůči auditu projektu Opencard

Pražský dopravní podnik má výhrady k auditu systému Opencard. Do úterý zpracuje připomínky. Podnik například považuje vynaložené náklady na projekt za přiměřené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražské metro. Ilustrační foto.

Pražské metro. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle mluvčího Dopravního podniku Ondřeje Pečeného DP konzultoval rozpočet od samého počátku projektu i s magistrátními představiteli.

"Dopravní podnik vždy navýšení rozpočtu konzultoval s představiteli jednotlivých řídících orgánů projektu, jehož členy a zástupci jsou i členové magistrátu," potvrdil Pečený Radiožurnálu.

Auditoři také kritizovali, že projektu chybí manažerské vedení. Dopravní podnik podle Pečeného na tuhle skutečnost upozorňoval od roku 2007 a inicioval zapojení odborníků z Deloitte.

Blažek: Projekt nekončí

Projekt Opencard stál zatím skoro 900 milionů korun. Městu podle zprávy auditorů nevydělal skoro nic, navíc podle náměstka pražského primátora Rudolfa Blažka neplní původní očekávání.

"Projekt nicméně neskončil. Problém spočívá ve faktu, že se mělo postupovat v určité koncepci z roku 2006, podle které se počítalo s vynaloženými prostředky ve výši kolem 800 - 900 miliónů korun. Oproti tomu zisk z projektu není adekvátní," řekl Blažek ve středu ve Stalo se dnes.

Podle zmiňovaného auditu ale odbor informatiky nezajistil správné řízení projektu. Podílel se na přípravě tendenčních materiálů pro vedení města a uzavíral nevýhodné smlouvy. Navíc i očekávané příjmy na projekt byly patrně nadhodnocené.

Odpůrci Opencard

Proti pokračování projektu Opencard navíc delší dobu vystupuje sdružení Iuridicum Remedium. Podle právníka organizace Jana Vobořila je projekt v rozporu z ochranou osobních údajů, konkrétně panují námitky k samotnému zpracování dat.

"Je nutné upozornit, že problém se netýká jen Opencard, ale i dalších čipových karet. Častým problémem bývá nejasné vymezení cíle projektů a rozsahů služeb, potažmo zbytečné zpracování osobních údajů v případech, kdy to není potřeba," zmínil Vobořil.

Nikola Bojčev, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme