Prymula: Očkování proti prasečí chřipce je účinné i proti mutacím viru

Takzvaná prasečí chřipka, nebo komplikace s ní spojené, si v Česku vyžádala osmou oběť. Oznámila to Národní referenční laboratoř, která monitoruje postup této nemoci. Ta ale zatím v celostátním měřítku nenabyla rozměrů epidemie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doc. Roman Prymula

Doc. Roman Prymula

Od chvíle, kdy se před několika měsíci začal vir H1N1 šířit po světě, odborníci upozorňují, že mnohem větší rozsah a smrtelné následky má každoročně běžná, sezónní chřipka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O mutaci viru H1N1 s předsedou České vakcinologické společnosti Romanem Prymulou.

O to víc zaujal výrok jednoho z předních českých expertů předsedy České vakcinologické společnosti Romana Prymuly, když varoval, že prasečí chřipka začíná vykazovat vážnější průběh a bere si víc životů než ta, která zasahuje populaci pravidelně.

"Po celém světě se začínají objevovat ohniska nákazy, které vykazují větší závažnost prasečí chřipky než sezónní. V poslední době se ukazuje nakupení smrtelných případů v USA, Mexiku a na Ukrajině. Evidentně tak dochází k jakýmsi mutacím, které poté vedou k závažnějšímu průběhu nemoci," řekl Prymula v Radiofóru Českého rozhlasu 1.

Právě mutace viru H1N1 by mohla činit onemocnění prasečí chřipkou závažnějším, než je běžná chřipka, což potvrzuje i Prymula. "Neobáváme se průběhu dominantního typu viru, který se ve většině případů vyskytuje, ale snažíme se pomocí očkování chránit populaci před mutací, která může znamenat klinicky mnohem závažnější průběh."

Zmiňované mutace viru H1N1 hlásí například Norsko. Podle Prymuly je třeba v této souvislosti řešit hned dvě záležitosti.

"Vyskytují se mutace, které vedou k rezistenci viru na antivirotika typu Tamiflu, nebo jsou to změny, které vedou k závažnějšímu průběhu ve smyslu invaze do plicní tkáně, kde vytváří zápal plic s potenciálním následkem úmrtí," upřesnil předseda České vakcinologické společnosti.

Otázkou zůstává, pokud bude člověk očkován, zda bude chráněn i proti zmutovanému viru zmíněné chřipky. "Předpokládáme, že ano. K závažné mutaci by mohlo dojít pouze v raritním případě. Pak by ovšem vakcína nepomohla. Takový průběh ale nelze reálně předpokládat," uzavřel Prymula.

Lukáš Vincourek, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme