Úplatkářství bude od nového roku trestné i pro toho, kdo se přizná

Za předání nebo přijetí úplatku bude od nového roku hrozit trestní stíhání bez ohledu na to, jestli se následně půjdete udat policii nebo ne. Z nového trestního zákoníku totiž zmizí takzvaná účinná lítost u tohoto činu. Policie opatření kritizuje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korupce

Korupce | Foto: Fotobanka stock.xchng

Podle policie to povede k mnohem menší objasněnosti korupce. Jeden z autorů trestního zákoníku profesor Pavel Šámal ale změnu hájí.

"Všeobecně ve světě se k tomu přistupuje tak, že účinná lítost by u úplatkářství být neměla. Protože úplatkářství je obrovský problém moderní doby. Když se ho někdo dopustí, měl by být potrestán a neměl by mít možnost zbavit se trestní odpovědnosti. S výjimkou obecních přístupů, které samozřejmě jsou u každého trestného činu," uvedl.

Soudce Šámal ze své praxe potvrdil, že dosavadní využívání účinné lítosti u úplatkářství bylo nepatrné a na objasňování této trestné činnosti nebude mít podstatný vliv.

Za přijetí úplatku bude hrozit až dvanáctileté vězení, za podplácení až pětileté.

Nový trestní zákoník nahrává ilegálním výrobcům cigaret

Zástupci policie a státního zastupitelství kritizují nový trestní zákoník také proto, že podle nich ruší trestnost některých hospodářských a majetkových zločinů ve fázi přípravy.

Jmenují například nelegální výrobu cigaret, u které bude od nového roku možné trestat až za skutečně vyrobené cigarety a ne jen za objevený sklad tabáku.

Soudce Pavel Šámal i tyto výhrady odmítá. Podle něj pramení z nedostatečné znalosti normy. "Pokud jde o nelegální výrobu cigaret, tam je postih zajištěn přes postih nálepek a kontrolních pásků. Ten je zachován a ten vlastně zachycuje přípravná jednání," řekl soudce.

Se zavedením zákoníku do praxe a objasněním sporných otázek mají pomoci semináře pořádané ministerstvem spravedlnosti pro soudce, vyšetřovatele i žalobce.

Martin Drtina, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme