Začaly předvánoční trhy, náměstí změnila svou tvář

Většina náměstí českých a moravských měst se v těchto dnech proměnila na předvánoční tržiště. Tradiční trhy nabízejí nejen příležitost ke koupi dárků, ale stále víc k nim patří také zajímavá kulturní vystoupení nebo dokonce velkolepá zábavná představení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trhy. Ilustrační foto.

Trhy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

I velká pražská náměstí už proměnila svou tvář a na Palackého náměstí nebo náměstí Míru už jsou předvánoční trhy v plném proudu. Nejvíc pozornosti ale už tradičně poutají Staroměstské a Václavské náměstí.

Dřív, než tam zavládla vůně punče a než se rozezněly koledy, měli na obou náměstích napilno montéři, hlavně při instalaci stánků.

"Jsou mobilní, každý má v sobě až šest prodejních míst. Na stáncích jsou skládací hliníkové střechy, které se jen vztyčují, mají v sobě připravenou elektroinstalaci. Červena střecha se pak prosvítí, takže tato barva pak dává základní kolorit všem stánkům," vysvětlil Radiožurnálu Architekt Pavel Kocych.

Nejen barevnou dominantou Staroměstského náměstí je každoročně vánoční strom. Letošní pochází z Vrchlabí a je vysoký přes dvacet metrů. Jeho osvětlení má na starosti dekoratér Vlastimil Jakubec:

"Používáme stejně jako v loňském roce led-diody v provedení ,champagne', něco mezi bílou a žlutou, je to imitace žárovkového světla. Dalším použitým prvkem jsou světelné trubice, imitující padající sníh. Novinkou letošního roku je led-diodová konzole, která nasvěcuje konturu stromu a kmene."

Letos poprvé najdeme prodejní stánky také v celé délce Václavského náměstí, které se třpytí zlatobílou barvou. Na připravených pódiích se vystřídají dětské pěvecké sbory, folklórní vystoupení nebo pohádky pro děti.

Zajímavá lákadla představuje Henri Morstyn, který má program trhů na starosti: "Máme opět na Staroměstském náměstí dětskou dílničku, která je věnovaná jednak výtvarné činnosti, jednak tam budou vystupovat loutková a maňásková divadla. Mikulášská nadílka pak bude duplicitně jak na Staroměstském, tak na Václavském náměstí, budeme mít připravenou spoustu dárků, zábavu a interaktivní hry."

Na Štědrý den zazní také vánoční mše Jana Jakuba Ryby v podání sólistů Národního divadla. V týdnu mezi Vánocemi a Silvestrem se o zábavu postarají folkové nebo rock'n'rollové kapely a poslední den roku slibuje velkolepou zábavnou show.

Tradiční punč nebo svařené víno si Na Staroměstském náměstí můžete dát naposledy v neděli 3. ledna, na Václavském náměstí skončí trhy ještě o týden později, 10. ledna.

Adventní Brusel láká na barevnou iluminaci světoznámé radnice

Vánoční trh a barevné osvětlení světoznámé radnice jsou hlavními adventními lákadly belgické metropole Bruselu. Přestože mají předvánoční radovánky v belgickém hlavním městě ani ne desetiletou tradici, už se staly hlavní oblíbenou atrakcí nejen pro domácí, ale i pro zahraniční turisty.

Vánoční kluziště v Bruselu | Foto: Pavel Novák

"Zimní potěšení" jak se vánoční výzdobě, trhům a zábavním atrakcím v centru Bruselu říká, je úspěšný podnik. Vždyť loni trhy a kulturní produkce navštívilo 2 a půl milionu lidí. 500 tisíc bylo zahraničních návštěvníků hlavně z Velké Brtánie a Nizozemska.

Na dalších pět týdnů se každý večer průčelí honosné radnice na náměstí Grand Place mění za hudebního doprovodu ve hru barev a ornamentů. Hlavní vánoční trh s ruským kolem a kolotoči je o kus dál na náměstí Sint- Kathelijn.

Kromě ozdob a pochutin z různých částí Belgie i Francie nabízí svařené víno nebo horkou čokoládu a také sportovní vyžití - otevřené kluziště.

Celá vánoční výzdoba je osvětlená tisíci žárovek - ovšem úsporných. Podle bruselské radnice je tak i oslava příchodu Vánoc šetrná k životnímu prostředí.

Pavel Novák, Jan Herget, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme