Český olympijský výbor slaví 110 let od založení

Český olympijský výbor slaví už 110 let své existence. K narozeninám mu Národní muzeum připravilo výstavu nazvanou Významné osobnosti českého olympismu. Ode dneška je k vidění v nové budově Národního muzea - tedy v budově bývalého Federálního shromáždění.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stříbrná olympijská medaile z Pekingu

Stříbrná olympijská medaile z Pekingu | Foto: ČRo Radio Wave

"Zaměřili jsme se zejména na osobnosti českého olympismu, protože ale Češi stáli i u vzniku Mezinárodního olympijského výboru, zejména díky přátelství Jiřího Guta-Jarkovského s Pierrem de Coubertinem, tak mapujeme vznik i Mezinárodního olympijského výboru," popisuje komisařka výstavy Jitka Schůtová.

Návštěvníci na výstavě můžou vidět všechny předsedy v historii Československého olympijského výboru i členy Mezinárodního olympijského výboru. "Výstava nebude pouze o funkcionářích. Oni se totiž v aktivní kariéře věnovali sportu, byli to olympijští vítězové, často medailisté. Na výstavě bude i toto zobrazeno," vysvětluje Schůtová.

Kromě toho návštěvníci si budou moci prohlédnout vybrané olympijské medaile a další předměty s tím spojené. "Máme zapůjčené například exponáty od Věry Čáslavské nebo Jana Železného. Návštěvníci tak mohou vidět například kuriozitu - nádherné kimono, osobní dar japonského císaře paní Čáslavské," říká komisařka výstavy.

Výstava je pomyslně rozdělena na období do vzniku samostatné Československé republiky. Pak výstava zachycuje meziválečné období, období totality po roce 1948 a novodobé dějiny od roku 1989.

Lenka Rafaelová, Šárka Fenyková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme