Pochybnosti o tendru na počítačový systém pro sčítání lidu

Pochybnosti o tendru, vypsaném na dodávku počítačového systému pro sčítání lidu v roce 2011, které se jako první objevily v Hospodářských novinách, přiměly k zásahu premiéra Jana Fischera. Obrátil se na prvního místopředsedu Českého statistického úřadu Jiřího Křováka, aby v zájmu zachování dobré pověsti úřadu kauzu řádně vyšetřil. ČSÚ by měl vzít v úvahu i variantu celý tendr vůbec zrušit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stahování

Stahování | Foto: Filip Rožánek

Majitel počítačové společnosti Unicorn Vladimír Kovář totiž vyslovil podezření, že tendr, který vypsal Český statistický úřad na sčítání lidu v roce 2011, byl zmanipulovaný. Kovář tvrdí, že nabídka Unicornu byla o 120 milionů levnější, než společnosti Hewlett Packard. Přitom všichni prý už znali předem tohoto vítěze.

Přehrát

00:00 / 00:00

Majitel počítačové společnosti Unicorn Vladimír Kovář a vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslav Motejlík ve vysílání Rádia Česko k tendru na dodávku počítačového systému pro sčítání lidu v roce 2011

Firma Hewlett-Packard se k tendru odmítla vyjádřit.

Vladimír Kovář, jinak také podnikatel roku 2008, ve vysílání Rádia Česko konstatoval, že předpovědi o vítězi tendru mu už dřív říkali mnozí lidé, odmítl je však jmenovat. Myslí si, že způsob tendru byl zavádějící a nabídku své firmy považuje za srovnatelnou.

Místopředseda statistického úřadu Stanislav Drápal tvrdí, že cena byla jen jedním z kritérií soutěže. Rozhodovaly podle něj i záruky, že dodavatel splní úkol včas, kvalitně a při maximální ochraně zpracovaných dat.

Vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslav Motejlek řekl k osobě podnikatele roku 2008 Vladimíra Kováře, že mu důvěřuje. Firma vydělává, prosperuje, dlouhodobě expanduje, nedovede si představit, že by si majitel firmy Unicorn vymýšlel.

Miroslav Motejlek také připomněl podobně vypadající kauzy, například s Pozemkovým fondem, kdy došlo k výdeji pozemků ve zvláštním režimu a někteří předem vybraní lidé vydělali miliardy korun, protože koupili nárok za pár korun a získali pozemek za tisíc a víc korun.

Vedení české pobočky Transparency International hovoří o politizaci veřejného sektoru, neprůhledného financování politických stran. A mluví také o dramatickém rozkolísání justice. David Ondráčka z Transparency International to okomentoval, že "kdo má politické krytí, je takřka beztrestný".

Vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu k tomu podotkl, že mnozí lidé vstupují do politiky a jsou chudí. Mnoho byznysmenů to ví a taky se k tomu tak staví - politiky si kupují. Pak vidíme, že někteří politici odcházejí z politiky a jsou velmi bohatí. To je podle Miroslava Motejlka velmi zvláštní situace.

Transparency International také připomíná poslanecké iniciativy, které by s pomocí vlády mohly být prosazeny - např. zákon o lobbingu nebo změnu ústavy, která by posílila pravomoc Nejvyššího kontrolního úřadu vůči samosprávám. Podle Motejlka je to ale v současném politickém prostředí a za úřednické vlády naprosto neprůchodné.

Ministr vnitra Martin Pecina pak nově navrhuje zrušení tzv. anonymních akcií - jejichž majitel není znám - a zřídit institut takzvaného korunního svědka. Vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu i toto označil za neprosaditelné, podle něj i v ČSSD jsou lidé, kteří to budou sabotovat.

Miroslav Motejlek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme