Ekologové jednali s ministrem průmyslu o energetice

Ekologická hnutí tvrdí, že největším současným problémem české energetiky je teplárenství a těžba uhlí. Přišli proto na ministerstvo průmyslu s návrhem vlastního řešení, které by podle nich zajistilo teplo domácnostem a zabránilo prolomení těžních limitů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba uhlí

Těžba uhlí | Foto: www.okd.cz

Vojtěch Kotecký z hnutí Duha vysvětlil základní myšlenku jejich řešení. "Návrh kombinuje dvě opatření. Intenzivní, masivní investice do zateplování domů. Do obnovitelných zdrojů tepla, jako jsou výtopny na biomasu nebo ohřívání vody solárními kolektory," řekl ekolog.

Organizace dále navrhují zásobovat stávající teplárny uhlím z dolu Bílina, jako prozatímní řešení. "Důl Bílina může zásobovat dostatkem uhlí do roku 2030, takže máme dost času na to, abychom mohli přestavět domy nebo investovat do obnovitelných zdrojů," pokračoval Kotecký.

'Není uhlí jako uhlí'

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský po schůzce ocenil, že některé body, navrhované ekologickými organizacemi, mají racionální jádro. Návrh energetické koncepce státu s nimi také počítá.

Jedná se hlavně o podporu zateplování, energetické úspory a snižování ztrát v přenosové a distribuční soustavě. Ministr ale zároveň připomněl, že uhlí se používá nejen v teplárenství, ale především při výrobě elektřiny. A i k tomu musí sloužit zásoby uhlí.

Tošovský je také skeptický, pokud jde o využití dolu Bílina podle návrhu ekologů. "Za prvé to není tak technicky jednoduché. Není uhlí jako uhlí. A ne každá technologie dokáže spalovat jakékoli uhlí. Ale problém je v tom, že uhlí z dolů Bílina potřebujeme do systémových elektráren, které udržují chod soustavy," vysvětlil ministr.

Jitka Hanžlová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme