Na konferenci o české Wikipedii se sešli autoři i čtenáři

Internetová encyklopedie Wikipedie získává ve světe stále větší oblibu jako zdroj informací. I proto se stala jednou z deseti nejnavštěvovanějších internetových domén světa. Česká Wikipedie patří mezi největší českojazyčné encyklopedie. Obsahuje už více než 142 tisíc hesel, denně vzniká kolem 160 nových článků. O encyklopedie diskutovali v sobotu po celý den účastníci konference, která se konala v pražské Městské knihovně.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

internet

internet | Foto: Free Stock Photos

Své zkušenosti zde představili dobrovolní přispěvatelé i nezávislí odborníci. Řeč byla například o zdrojích, ze kterých tvůrci encyklopedie čerpají, o kvalitě či budoucnosti tohoto internetového fenoménu.

"Wikipedie má svoje omezení i přednosti. Omezení spočívají v tom, že ji může editovat každý. A ne každý je odborníkem, ne každý je znalec českého jazyka, takže se objevují chyby jazykové i faktické. Někdy se objevují i chyby záměrné, pokusy poškodit Wikipedii," říká Miroslav Langr, místopředseda sdružení Wikimedia Česká republika, které konferenci pořádalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Langr, místopředseda sdružení Wikimedia Česká republika, mluvil na Rádiu Česko o internetové encyklopedii.

"Na druhou stranu je rychle po ruce, je aktuální a je zdarma dostupná pro každého, přinejmenším jako prvotní zdroj informací," dodává Langr.

Autoři jednotlivých hesel podle Langra nejčastěji čerpají z internetových zdrojů, protože ty jsou nejrychleji po ruce. Kdo ale chce napsat kvalitnější článek, musí jít do knížek, encyklopedií a to i do cizojazyčných.

Lenka Buriánková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme