Ministerstvo zdravotnictví odmítá, že by s očkováním selhalo

Ministerstvo zdravotnictví není podle své šéfky Dany Juráskové odpovědné za malý zájem o očkování proti takzvané prasečí chřipce. Ministryně to dnes řekla v České televizi s tím, že za to mohou ,samozvaní epidemiologové a vakcinologové' z řad lékařů a média.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

inzulín

inzulín | Foto: Tomáš Adamec

S očkováním se podle ní nezačalo pozdě a je bezpečné. Praktičtí lékaři ale nemají dostatek informací a ani se je nesnaží získat, uvedla ministryně Jurásková:

"Už si nedovedu představit, jakým způsobem praktické lékaře přesvědčit. Ta vakcína má všechny atesty evropských autorit. Těmito atesty prochází všechny očkovací látky. Nebyla puštěna k české populaci bez toho, aniž by byly provedeny všechny řádné klinické studie. Proto jsme začali například očkovat děti až nyní, protože byly dokončeny klinické studie, které potvrzují, že to očkování je v pořádku."

Proti prasečí chřipce se v Česku očkuje druhý týden, vakcínu dostávají zdravotníci a lidé se závažným chronickým onemocněním. Zájem však je poměrně malý.

Již 27 obětí

Prasečí chřipka si dosud v Česku podle Juráskové vyžádala 27 lidských životů. Celkem Česko hlásí skoro devět set nakažených. Podle hygieniků jich ale může ve skutečnosti být až pětkrát víc.

Lidé, kteří v souvislosti s novou chřipkou zemřeli, byli většinou jinak vážně nemocní. Měli například rakovinu nebo chronické srdeční onemocnění. Jen u čtyř pacientů se nevyskytovala žádná vedlejší diagnóza, další čtyři zemřelí byli pouze obézní.

Na sezónní chřipku u nás každý rok zemře asi 2000 lidí.

Šárka Slezáková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme