Projekt Opencard má prověřit magistrátní komise

Stav projektu pražské Opencard prověří magistrátní komise, kterou v úterý jmenovala rada hlavního města. Komise má na základě všech dostupných podkladů do týdne navrhnout potřebné změny, včetně personálních.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opencard

Opencard | Foto: Marián Vojtek

První náměstek Rudolf Blažek má také přepracovat nevýhodné smlouvy s firmou Haguess, která je hlavním dodavatelem karet Opencard. Komise v čele s primátorem Bémem také vytvoří řídící tým projektu, složený z odborníků.

"Máme za úkol vytvořit expertní projekční tým složený z odborníků, jejichž úkolem bude vytvořit design fungování karty Pražana tak, aby do ní mohly vstoupit veškeré funkce a aplikace, které byly naplánovány. Aby se nestala jenom pouhopouhou tramvajenkou, se kterou je možné čas od času zaplatit někde nějaké parkovné," uvedl Bém.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vedení Prahy se rozhodlo ustanovit komisi, která má posoudit ztrátový projekt Opencard. Hosty Radiofóra byli pražský primátor Pavel Bém a Petra Kolínská, pražská zastupitelka za Stranu zelených.

S prvními návrhy má komise, ve které jsou zastoupeni mimo jiné šéfové několika magistrátních výborů, přijít už za týden. Pražský primátor Pavel Bém v Radiofóru potvrdil, že v první řadě dojde k personálním změnám v odboru informatiky.

Dojde k personálním změnám

"Je nepochybné, že spousta věcí, které se tam odehrály v nastavení projektu, byla udělána chybně. Teď za to pochopitelně může nést odpovědnost první náměstek Blažek a v přeneseném slova smyslu i primátor hlavního města," uvedl Bém.

"Ale přece jen, my jsme laici v oblasti toho věcného řešení, co nová moderní informační technologie může městu přinést. Nemůžeme se pasovat do role těch, kteří věcně rozhodují. My si pouze můžeme nechat poradit. A ukazuje se, že tady byly největší chyby a problémy. Proto bude zřízen projektový tým složený z externích odborníků, který bude auditovat každý krok, který se v této oblasti učiní," dodal primátor.

V komisi pro Opencard zasedne také zastupitelka za Stranu zelených Petra Kolínská. "Já osobně půjdu do komise s tím, že se budu také ptát, co dělal odbor kontroly a vnitřního auditu magistrátu, že za celá léta nepřišel na žádné pochybení v oblasti Opecard," uvedla v Radiofóru s tím, že nečeká, že by komise pomohla kauzu rozkrýt a odstartovala nápravu chyb.

Podle původního plánu měla karta fungovat jako elektronická peněženka a sloužit třeba ke koupi vstupenky do pražských divadel nebo do ZOO. Nezávislý audit ale prokázal, že Opencard spolkla osm set osmdesát milionů korun a výsledky jsou velice tristní.

Katarína Brezovská, Jan Herget Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme