Prezident NKÚ odmítl poslaneckou kontrolu

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal odmítl spolupráci s poslanci při kontrole hospodaření úřadu. Kontrolní skupina sice zahájila činnost, Dohnal ale poslancům odmítl poskytnout podklady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Dohnal,

František Dohnal, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Zdůvodnil to tím, že činnost skupiny je v rozporu s ústavou. Podle zákona má NKÚ kontrolovat sněmovna, zákon ale neříká, jak má proces kontroly přesně vypadat a právě to prezidentovi úřadu vadí.

Podle předsedy sněmovního kontrolního výboru Vladimíra Koníčka z KSČM tak dal Dohnal najevo, že má co skrývat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal a předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček z KSČM byli hosty Veroniky Sedláčkové v pořadu Stalo se dnes

"Tak to určitě nemělo dopadnout a já to vnímám ze strany prezidenta Dohnala jako velkou obstrukci a znemožňování výkonu kontroly ze strany sněmovny," řekl Koníček.

Podle prezident NKÚ Františka Dohnala je problém je v postupu kontrolního výboru sněmovny. Jak řekl, poslanecká kontrola hospodaření úřadu nesmí být politickým soudem.

"Kontrola musí mít předem nastavená procesní pravidla, která mohou prokázat skutečný stav fungování NKÚ. To se ale nestalo a kontrola tak byla diskvalifikována na politický proces," řekl Dohnal.

Navíc prý už řadu měsíců čelí politickým tlaků. Poslanecká kontrolní skupina je podle něj zcela zjevně podjatá. "Ze šestičlenné skupiny poslanců, kteří dorazili na náš úřad, se čtyři už půl roku vyjadřují o tom, jak tato kontrola dopadne," tvrdí prezident NKÚ.

Předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček z KSČM něco takového rozhodně odmítá. "Kontrolu bychom fyzicky neprováděli my, ale auditorská firma. Pan prezident nám pro ni ale odmítl vydat potřebné dokumenty," uvedl Koníček. O podjatosti podle něj nelze mluvit.

Situaci bude řešit celá sněmovna

"Situaci na NKÚ bude projednávat na plénu všech 200 poslanců. To pan prezident prohlásí, že všech 200 poslanců je podjatých jenom proto, že projednávali takový bod," ptá se Koníček.

"Prezidentovi NKÚ jsem poslal jako předseda kontrolního výboru žádost o dokumenty, které poslanci měli obdržet dnes a věřím, že mi je pošle," uzavřel předseda kontrolního výboru.

Situací na Nejvyšším kontrolním úřadě se bude celá sněmovna zabývat ve čtvrtek. Poslanci souhlasili s tím, aby byl tento bod zařazen na program ještě prosincové schůze.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme