Ministerstvo školství ocenilo středoškoláky úspěšné v mezinárodních soutěžích

Celkem 81 středoškoláků ocenilo Ministerstvo školství za reprezentaci Česka v mezinárodních soutěžích. Z přírodovědných olympiád, soutěží v informatice či technice přivezli studenti celkem 50 medailí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Osm zlatých, 21 stříbrných a 21 bronzových medailí. Takové je skóre mladých vědců, kteří uspěli ve světových soutěžích. Například Štěpán Šindelář a Vojtěch Vít získali na prestižní soutěži INTEL ISEF v americké Nevadě zvláštní cenu Asociace počítačových firem.

"S kolegou Štěpánem Šindelářem jsme byli vysláni na tuto soutěž, která je největší soutěží středoškolských prací ve světě, jako vybraný projekt z vítězných projektů české soutěže Středoškolská odborná činnost, kde jsme zvítězili v oboru informatika v celostátním kole," řekl Radiožurnálu Vojtěch Vít, který nyní studuje informační technologie na vysoké škole.

Studenty pochválil předseda Akademie věd

Soutěže, které podporují mladé talenty a vědce, ocenil také předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Připomněl, že se také zúčastnil chemických olympiád.

"... a dotáhl jsem to vždy do krajského kola. Ve dvou jsem se umístil velmi slušně, v jedné o něco hůře, ale dál už jsem nepostoupil. Takže jsem nebyl tak úspěšný, jako naši dnešní adepti," řekl Drahoš, který všechny oceněné pochválil. Uvedl, že v nich vidí budoucnost pro českou vědu.

"Ukazuje to taky, že jsme kompetitivní, že i na mezinárodním poli jsme schopni soutěžit už v tomto mladém věku. Myslím, že to je bezvadný příslib pro budoucnost," dodal.

Absolutní vítězkou se ale stala šestnáctiletá Lenka Čurnová. "Byl to pro mě neopakovatelný zážitek. Užila jsem si to i z toho hlediska, že jsem se vlastně poprvé zúčastnila mezinárodní soutěže. Moc se mi to líbilo," přiblížila.

Úspěchy českých studentů v Pekingu

Největší úspěchy studenti letos zaznamenali na mistrovství světa v záznamu a zpracování textu Intersteno v čínském Pekingu. Zde soutěžilo 560 lidí z 11 zemí, Češi si odvezli pět zlatých, čtyři stříbrné a dvě bronzové medaile.

Úspěchy ale zaznamenali čeští studenti také v matematických, fyzikálních, chemických nebo astronomických olympiádách.

Ministerstvo školství finančně podporuje či zaštituje na 70 soutěží, z mnoha z nich se pak děti rekrutují do mezinárodních kol.

Katarína Brezovská, Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme