Při nákupu šperků z bílého zlata se mějte na pozoru

Česká obchodní inspekce a Puncovní úřad varují před unáhlenými nákupy šperků z tzv. bílého zlata. Ve skutečnosti totiž můžou být vyrobeny z barevných zlatých slitin s bílou vrstvou rhodia. Zákazníkům se pak šperky rychleji opotřebí, i když je jejich ryzost v pořádku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šperky

Šperky

Podle ředitelky České obchodní inspekce Jany Příhodové zákazník šperky z jiné slitiny než z bílého zlata nepozná: "Pozná to až časem. V případě delšího nošení, když se nejedná přímo o bílé zlato, tak se může objevit zežloutnutí nebo zarudnutí šperku."

Ředitelka inspekce proto doporučuje nechat si při nákupu podrobně vypsat paragon. "Doporučujeme, aby si zachovali paragony zejména při nákupu těchto šperků a aby si nechávali na tento paragon napsat, o jaký typ šperku se jedná. To znamená z jaké slitiny je šperk vyhotoven, pokud je z bílého zlata, aby se to objevilo na paragonu," radí Příhodová.

Obchodníkům hrozí podle zákona až padesátimilionová pokuta, ve skutečnosti ale zřejmě dostanou pokutu v řádu stovek tisíc.

"Obchodník ve vztahu ke spotřebiteli má svou zákonnou povinnost, je odpovědný za to, co prodává a za to, co deklaruje. Pokud prodává bílé zlato, je na něm a na jeho obchodním vztahu s dodavatelem, jak si vyřídí případnou sankci, kterou by získal od České obchodní inspekce za klamání spotřebitele," vysvětluje ředitelka České obchodní inspekce.

Květa Moravcová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme