Protesty farmářů před mlékárnami se budou opakovat

Zemědělci budou opět protestovat proti nízkým výkupním cenám mléka. Jeho výroba totiž zažívá dlouhodobou krizi a řada zemědělců musela už snížit počet krav, nebo úplně zlikvidovat chov. Na jednom litru mléka prodělávají i více než dvě koruny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci vylévají na protest mléko do polí

Zemědělci vylévají na protest mléko do polí | Foto: Tomáš Adamec

Snižování produkce se tím pádem také projeví při naplňování kvót Evropské unie, upozorňuje ředitelka pardubické agrární komory Jarmila Vlasáková:

"Problém je ten, že tu kvótu nebudeme plnit my a ti ostatní od nás na západ ji budou nadále přeplňovat. Můžou to tak dělat, protože jejich státy daly zemědělcům, kteří vyrábějí mléko, mimořádné podpory. I díky tomu, že mají vyšší dotace, nepříznivou situaci v cenách mléka ustojí."

"My ustupujeme z pozic a mléko za nás bude vyrábět někdo jiný. Nikoliv protože ho vyrábí lépe, je kvalitnější a vyrábí ho levněji, ale protože dostal větší podpory," dodává Vlasáková.

Krizový štáb zemědělců Pardubického kraje už na konci listopadu po odběratelích mléka požadoval navýšení výkupních cen, které jsou pro ně ztrátové. Situace se ale výrazně nezlepšila a dají se proto očekávat další blokády. Na začátku roku se zemědělci chtějí zaměřit i na některé supermarkety.

"Když se příliš dopředu sdělí know-how, tak můžeme dojít k tomu, že nám některý věci budou znemožněny. Myslíme si, že občanská neposlušnost je docela přijímaná, lidé nechodí přes přechody, aby dokázali, že nechtěj, aby jim auta kouřila pod nos, takže něco obdobného," vysvětluje předseda Krizového štábu zemědělců Pardubického kraje Oldřich Vašina.

ČRo 1 - Radiožurnál, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme