Sníh komplikuje dopravu v Česku

Sněhové přeháňky a teploty pod nulou - takové je aktuálně počasí v Česku. Zatímco vlekaři spouštějí sněhová děla, silničáři vyrážejí udržovat silnice. Především do horských oblastí by se pak řidiči neměli vydávat bez zimní výbavy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zima s Radiožurnálem

zima s Radiožurnálem | Foto: Alena Palečková

"Po chemickém posypu jsou silnice mokré, ve vyšších polohách mohou být zbytky rozbředlého sněhu. Tam, kde se používá internátní posyp, budou na vozovce zbytky zledovatělého sněhu kryté posypem. Řídit je nutno všude se zvýšenou opatrností," varuje dispečer jihočeských silničářů Karel Jírovec.

Sněhové přeháňky komplikují dopravu především v horských oblastech. Například na šumavských silnicích leží vrstva uježděného sněhu.

Silnice na jihu Čech jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Ve vyšších polohách leží na vozovkách ujetá vrstva sněhu do 5 centimetrů, po chemickém ošetření rozbředlá. V nižších polohách si řidiči musí dávat pozor na námrazu. Někde je dohlednost snížena kvůli sněhovým přeháňkám.

Na Churáňově dosahuje vrstva sněhu 14 centimetrů. Na Šumavu by se řidiči podle doporučení dispečinku Krajské správy a údržby silnic měli vydat jen se zimními pneumatikami.

Silnice v Libereckém kraji pokrývá místy slabá sněhová vrstva. Teploty tady klesly pod nulu už v noci na pátek. Ohlášené sněžení ale dorazilo až dnes. Bezy po ránu ještě místy hustě chumelilo na Jablonecku a v okolí Bedřichova.

Silničáři doporučují opatrnost hlavně ve vyšších polohách, kde se na vymrzlých silnicích sníh drží. Nejvyšší vrstva dosahuje zatím 5 centimetrů. V Harrachově a na Jablonecku je kolem mínus pěti stupňů a stále slabě sněží.

Petr Medek, Ivana Schoffelová, Kamila Skubyová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme