Realitní trh v Česku padl letos na dno

Zájem o koupi nemovitostí v Česku se letos vlivem ekonomické krize výrazně snížil. Ceny domů a bytů ale už neklesaly tak rychle jako loni. Odborníci očekávají mírné oživení na trhu až na konci příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panelový dům na sídlišti

Panelový dům na sídlišti | Foto: Marián Vojtek

Ceny domů a bytů klesly v letošním roce v průměru asi o 13 procent. Největší pád hodnoty postihl byty v panelových domech, říká Ondřej Novotný z poradenské společnosti King Sturge působící v oblasti realit:

Přehrát

00:00 / 00:00

O vývoj cen nemovistostí se zajímal redaktor Radiožurnálu Tomáš Medek

"Co se týká starších a nejhorších nemovitostí, to znamená panelákových domů v horších lokalitách, tam propady mohly být až okolo dvaceti procent. Co se týká nových rezidenčních projektů a starých bytů v cihlové zástavbě a v lukrativních místech, tam byly poklesy minimální, zhruba okolo pěti procent."

Velké rozdíly ve vývoji cen byly letos také mezi regiony. "Dá se říct, že regiony nepocítily krizi tak vehementně jako Praha, byť i tam došlo k poklesu mezi deseti a patnácti procenty. Ale jsou i výjimky, kde byl růst, například Ústecký kraj, a jsou i kraje, kde byl pokles ještě vetší než v Praze, například Brno, Ostrava," doplňuje ředitel realitní kanceláře Maxima Reality David Černík.

Ceny nájmů rostly

Rostly naopak ceny pronájmů. Zájem o ně mají hlavně lidé, kterým banka odmítla dát hypotéku, a také ti, co stále vyčkávají s koupí nemovitosti v naději, že ještě zlevní. "Pronájmy bytů a rodinných domků zaznamenaly meziroční růst, je to zhruba tři až pět procent," upřesnil Černík.

Ondřej Novotný dodává, že krize měla také pozitivní vliv na realitní trh. Developeři se totiž v obavách, že postavené byty neprodají, začaly daleko víc zajímal o požadavky klientů:

"Tohle všechno bylo developery v minulých letech opomíjeno a oni se soustředili hlavně na to, aby postavili projekt. Už nebyl zas tak důležité, jak bude projekt vypadat vzhledem k tomu, že se ve finále stejně všechno prodalo. To se změní, takže prodeje budou k oboustranné spokojenosti narůstat."

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme