Vakcíny proti prasečí chřipce asi zbudou pro víc nemocných

Spousta vakcín proti takzvané prasečí chřipce možná zbude. Třeba Sdružení praktických lékařů hlásí, že ji odmítá každý druhý pacient. Podle ministerstva zdravotnictví by pak očkovací látka mohla vystačit pro víc chronicky nemocných, než se plánovalo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

inzulín

inzulín | Foto: Tomáš Adamec

Radiožurnálu to řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Na komplikace spojené s novou chřipkou v České republice podle něj dosud zemřelo 34 lidí.

"To znamená, že každý den nám umírají dva pacienti na tuto chorobu. A co se úplně neví, je to, že se velice intenzivně začínají plnit jednotlivá nemocniční oddělení právě pacienty, kteří mají nějakou chronickou nemoc a k tomu tu novou chřipku," prohlásil mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlastimil Sršeň říká, které skupiny lidí by mohly být ještě očkovány

Pokud by se potvrdilo, že vakcíny proti prasečí chřipce zbývají, mohli by být očkováni také například velmi obézní lidé, pacienti s chorobami dýchacích cest a nebo lidé s méně vážným onemocněním srdce. "V tuto chvíli jsou vybraní jen pacienti s těmi nejtěžšími diagnózami," vysvětlil Vlastimil Sršeň.

Hlavní hygienik: Očkovat hlavně chronicky nemocné

Hlavní hygienik České republiky Michael Vít nadále pokládá za prioritní očkovat chronicky nemocné pacienty. Upozornil na to ve vysílání Rádia Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nutnosti očkování chronicky nemocných mluvil na Rádiu Česko hlavní hygienik ČR Michael Vít

"I když se drží hladina nemocnosti kolem 1800 případů na 100.000 obyvatel, tak se nám začínají plnit nemocniční oddělení právě chronickými pacienty se záněty plic, a to si myslím, že je důležitá informace. Aby ti chroničtí pacienti více využívali nabídnutého očkování."

Hlavní hygienik také znovu odmítl obavy z možných vedlejších účinků vakcíny, které často stojí za malým zájmem o očkování. Zprávy o tom, že vakcína není dostatečně ověřená, přitom označil za mýtus.

"Tou vakcínou, kterou používá Česká republika, je dneska naočkováno více než pět milionů evropských občanů, a žádné závažné vedlejší účinky nemáme. Ve Spojených státech k minulému týdnu bylo naočkováno 20 milionů Američanů a také bez zásadních vedlejších účinků."

"Já si myslím, že je důležité říci lidem: Ano, toto očkování hlavně ty chronické pacienty ochrání před zhoršením jejich akutního zdravotního stavu, a eventuálně, bohužel, i před těmi nejhoršími následky," zdůraznil Michael Vít.

Marika Táborská, Martin Křížek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme