Útoku nelze stoprocentně zabránit nikdy, říká šéf osobních strážců

Italský premiér Silvio Berlusconi zůstává po nedělním incidentu, kdy na něj zaútočil dvaačtyřicetiletý Massimo Tartaglia, stále v péči lékařů. Útoky na politické představitele ale nejsou rozhodně pouze italskou záležitostí. Podle Lubomíra Kvíčaly, ředitele Útvaru na ochranu ústavních činitelů ČR, ale má Česko štěstí, neboť útoky jsou spíše ojedinělé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie. Ilustrační foto.

Policie. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

"V České republice máme to štěstí, že útoků je minimálně. Za poslední dobu došlo k ohrožení chráněné osoby za naší přítomnosti pouze jednou, a to když na ministra zahraničí Schwarzenberga někdo hodil rajče," upřesňuje Kvíčala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lubomír Kvíčala, ředitel Útvaru na ochranu ústavních činitelů ČR, byl hostem pořadu Svět o deváté.

Nařízení vlády určuje, kteří ústavní činitelé jsou chráněni trvale. "Je to prezident republiky, předseda vlády, předseda poslanecké sněmovny, předseda senátu a dále ministři vnitra, spravedlnosti a ministr pro evropské záležitosti," vypočítává ředitel útvaru.

Ochránci pak jsou policisté České republiky. "To znamená, že máme tytéž peníze, které má policie České republiky, máme tytéž tarifní třídy, tytéž prostředky. Samozřejmě, že všichni bychom měli rádi více finančních prostředků a lepší techniku, ale dopracováváme se k ní postupně podle možností," sděluje Kvíčala.

Chráněná osoba má až 4 osobní ochránce

Útvar na ochranu ústavních činitelů ČR má zhruba 1200 zaměstnanců. Mezi nimi jsou jak občanští pracovníci, tak i policisté. "Konkrétně osobní ochranu tvoří útvar, který má sto lidí. Dále řidiči ochránci, což jsou lidé, kteří se starají o bezpečnou dopravu," upřesňuje Lubomír Kvíčala.

Tento odbor má dalších 85 až 95 policistů. "Z těchto lidí pak vybírám ty policisty, kteří jsou přiděleni k trvalé ochraně. Kolem každé osoby jsou to zhruba tři až čtyři osobní ochránci a tři až čtyři řidiči," říká ředitel útvaru.

I tak ale podle něj nelze stoprocentně zabránit útoku na ústavní činitele. "Děláme všechno proto, abychom procentuální část snížili na skutečně co největší možnou míru," dodává Kvíčala.

Souhrn útoků na české ústavní činitele:

Prosinec 1992: předsedu KSČM Jiřího Svobodu pobodal neznámý maskovaný pachatel před jeho domem. Leden 1997: místopředseda vlády, ministr zemědělství a předseda KDU-ČSL byl napaden ve své kanceláři v budově ministerstva zemědělství. Útočník ohrožoval ministra nožem a slzným plynem. Ministr vyvázl bez zranění. Únor 1997: poslance za ČSSD Pavla Dostála v podloubí nedaleko Malostranského náměstí v Praze napadlo několik mužů. Poslanec utrpěl řadu řezných ran na hlavě a v obličeji. Duben 2006: poslanec a místopředseda KSČM Jiří Dolejš byl napaden neznámými útočníky u stanice metra v Praze 6. Následně se musel podrobit operaci oka.

Alena Adamcová, Tomáš Pavlíček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme