Většina zdravotníků očkování proti chřipce odmítá

V očkovacích centrech zůstávají vakcíny určené pro zdravotníky. Ti totiž očkování proti pandemické chřipce odmítají a zatím se v celé republice nechala očkovat přibližně tři procenta z nich. Radní Pardubického kraje Markéta Tauberová říká, že by se tak vakcíny mohly dostat i k dalším skupinám obyvatel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pandemrix - očkování proti pandemické chřipce

Pandemrix - očkování proti pandemické chřipce | Zdroj: ČTK

Například radní Pardubického kraje Markéta Tauberová proto říká, že by se tak vakcíny mohly dostat i k dalším skupinám obyvatel.

"Nyní budeme apelovat na ministerstvo, aby mohli být očkováni i další - ti, kteří sami projeví aktivitu, protože doposud tomu tak nebylo. Lze očkovat zatím pouze ty, kteří jsou na vybraných seznamech," uvádí Tauberová.

Očkování nadále probíhá, třetí vlna by měla pokračovat po Novém roce. "Jinak není problém očkovat proti této pandemické chřipce ani v době, kdy už onemocnění probíhá, nenese to s sebou žádná zvláštní rizika a nežádoucí účinky," tvrdí radní.

Ministerstvo zveřejní počty oočkovaných

Odpoledne se také poprvé dozvíme, kolik lidí se v Česku nechalo proti prasečí chřipce očkovat. Zveřejní to ministerstvo zdravotnictví. Stát nakoupil milion vakcín.

Podle ministerstva by očkovací látka mohla vystačit pro víc chronicky nemocných, než se plánovalo. Vakcínu možná dostanou také obézní pacienti, lidé s méně závažnými nemocemi srdce a dýchacími chorobami.

"Prvotní věc, kterou bychom udělali, je, že bychom rozšířili počty chronicky nemocných pacientů. Co se příliš neví, je to, že se začínají plnit jednotlivé nemocniční oddělení právě pacienty, kteří mají nějakou chronickou nemoc a k tomu mají novou chřipku," popisuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Marcela Novotná, Lenka Jansová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme