Advokát odmítl zastupovat bankovního lupiče

Lupiče, který přepadl banku v Praze 4, odmítl zastupovat advokát, kterého si muž vybral. Policejní vyšetřování se tak zastavilo. Čeká se, až pachateli bude přidělen nový obhájce. Hrozí mu trest až 15 let vězení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté vyvádějí pachatele z pobočky Komerční banky na Novodvorské ulici v Praze 4

Policisté vyvádějí pachatele z pobočky Komerční banky na Novodvorské ulici v Praze 4 | Zdroj: ČTK

Několik hodin obléhala pobočku Komerční banky v Novodvorské ulici v Praze policie. Snažila se zneškodnit ozbrojeného lupiče, který v pobočce držel dvě rukojmí. Policie je postupně osvobodila a lupiče zatkla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zásah policie proti bankovnímu lupiči popsal v pořadu Stalo se dnes mluvčí pražské správy policie Tomáš Hulan.

Přibližně v půl jedenácté dopoledne oznámil někdo na linku 158, že v Komerční bance v Praze na ulici Novodvorská došlo k loupežnému přepadení. Téměř čtyři hodiny potom lupič zadržoval dvě zaměstnankyně banky jako rukojmí a pod pohrůžkou zbraně požadoval vydání tří milionů korun.

"Podle informací, které zveřejnili zaměstnanci banky měl muž přijít žádat o podnikatelský úvěr. Vešel do jedné z kanceláří k sepsání potřebné dokumentace, vytáhl zbraň a zajal rukojmí," popsal situaci pražský policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Propuštění první ženy

Zásahová jednotka vede zadrženého lupiče | Foto: ČTK

Po dvouhodinovém vyjednávání nakonec pachatel jednu z žen propustil. "Po celou dobu řešení situace byli nejaktivnější složkou vyjednavači, kterým se podařilo po přibližně dvou hodinách vykomunikovat propuštění jednoho rukojmí," vysvětlil mluvčího pražské policie.

Po propuštění jedné z žen použila zásahová jednotka taktickou rozbušku a vběhla k pachateli, jehož pozornost odlákala policistka v civilu. Policisté osvobodili druhou ženu a muže zadrželi. Nikdo nebyl při zásahu zraněn. Na policejním zásahu se podílelo až 15 lidí.

"V průběhu jednání došlo ze strany pachatele k několika požadavkům. Jeden byl, že požaduje vydání finanční hotovosti v řádu milionů korun. Další dílčí požadavek byl, že požaduje pro ústupovou cestu přistavení automobilu. Další požadavky jsme se snažili buď splnit, nebo vysvětlit, jak dalece by to bylo složité," popisuje vyjednávání Hulan.

Opakovaná návštěva

Jednapadesátiletý muž ze Strakonicka navštívil pobočku údajně už včera, kdy si vyřizoval žádost o podnikatelský úvěr. Pravděpodobně si tak mapoval terén.

Stejnou pobočku Komerční banky přepadl lupič už v červenci roku 1999. Tehdy si odnesl sedm milionů korun.

Jsou banky na lupiče připravené?

Členové zásahové jednotky hlídkují před zásahem proti pachateli v pobočce Komerční banky | Foto: ČTK

Podle prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb Jiřího Kameníka se banky snaží své pobočky dostatečně zabezpečit. Problémem jsou ale malé pobočky na okraji města. "Banky mají zpracovány bezpečnostní plány, ale to platí pro ústředí a na pobočkách už tato bezpečnostní opatření nejsou dotažená."

Přehrát

00:00 / 00:00

O zabezpečení českých bank mluvili v Radiofóru prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb Jiří Kameník a Ladislav Pauker z České bankovní asociace.

Tomu ale oponuje Ladislav Pauker z České bankovní asociace: "Dá se očekávat, že v místech, která jsou vzdálena od centra, je větší riziko, nicméně se nedomnívám a můžu tvrdit, že není podceněno bezpečnostní riziko v těchto malých pobočkách."

Igor Maňour, Zbyněk Zykmund, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme