Města vymýšlejí, jak na úklid chodníků

Skutečná zima pomalu přichází a města musí řešit otázku včasného úklidu sněhu ze všech komunikací, které vlastní. To se letos týká také chodníků, protože o jejich úklid se kvůli takzvané chodníkové novele má starat jeho majitel, nikoli už majitel přilehlé budovy nebo pozemku jako dříve.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh

Sníh | Foto: Tomáš Adamec

Některé obce proto už připravily strategické plány úklidu sněhu.

Jihočeský Vimperk situaci kolem chodníků nedramatizuje, sněhovou nadílku řeší jako každý rok a spoléhá na solidaritu občanů.

"My jsme nedělali žádné velké změny. Spoléháme na rozum a solidaritu lidí. Není v našich silách, aby se během chvíle uklidilo celé město. Tak jako máme prioritní komunikace, určili jsme si nyní i prioritní chodníky - k nemocnici, ke školám," vysvětluje tajemník Zdeněk Ženíšek a dodává, že město se také kvůli novele pojistilo, aby nemuselo platit například za úrazy na chodnících.

Takzvaná chodníková novela, neboli novela zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, která nabyla účinnosti letošního 16. dubna, totiž nově přenáší odpovědnost za škody vzniklé v důsledku vad ve schůdnosti chodníku z majitelů přilehlých nemovitostí na vlastníky chodníků samotných.

Alena Adámková, Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme