Platy policistů a hasičů zůstanou v roce 2010 na letošní úrovni

Platy hasičů a policistů se příští rok nesníží. Zůstanou na stejné úrovni jako letos. Příslušný platový návrh schválila vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová hasičská technika na náměstí v Českých Budějovicích

Nová hasičská technika na náměstí v Českých Budějovicích | Foto: Ivan Mls | Zdroj: Český rozhlas

Původně ministerstvo vnitra navrhovalo snížení platů bezpečnostních složek o pět a půl procenta. Poslanci ale začátkem prosince při projednávání rozpočtu navýšili policistům objem peněz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Nezávislého odborového svazu Policie České republiky Milan Štěpánek o platech

Rozhodnutí kabinetu je tak podle premiéra Jana Fischera pouze reakcí na hlasování ve sněmovně. "Dramatické bylo rozhodnutí sněmovny, že se nebudou snižovat prostředky na platy včetně bezpečnostních sborů, tak jak jsme měli záměr. To nařízení vlády na to vlastně reaguje, čili stabilizuje současnou situaci," uvedl premiér.

Předseda Nezávislého odborového svazu Policie České republiky Milan Štěpánek Rádiu Česko zdůraznil, že jejich zájmem je zachování platů na stejné výši v roce 2010. "Chápeme situaci, nechceme žádné navýšení, ale zachování stavu."

Policisté mají průměrný měsíční plat zhruba 31 800 korun. Platy jsou dány tabulkami, které zohledňují délku služebního poměru a tarifní třídu policisty. Odborové organizace už loni v říjnu požadovaly záruku vytvoření nové tarifní tabulky pro rok 2010 a čtyřprocentní navýšení platů.

"Loni nám byla tehdejším ministrem vnitra dána záruka, že se začne pracovat na vytvoření nové tarifní tabulky, která by víc reflektovala kariérní princip. Bohužel, pádem vlády tyto práce ustaly," připomněl Štěpánek.

Martina Mašková, Tereza Janouškovcová Bartůňková, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme