Vláda souhlasí s Kocábovou koncepcí romské integrace

Vláda jednomyslně schválila koncepci romské integrace na roky 2010 až 2013. Kabinetu ji předložil ministr pro menšiny a lidská práva Michael Kocáb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Michael Kocáb

Michael Kocáb | Foto: Dana Josefová | Zdroj: Český rozhlas

Koncepce není podle ministra Kocába jen studií, ale přinese odpovědi na to, co pro začlenění Romů do české společnosti skutečně dělat.

"Je to materiál, který přináší analýzu a také celou řadu naprosto konkrétních úkolů pro jednotlivé resorty. Jsou obsaženy v takzvaném realizačním plánu koncepce, kde navíc doporučujeme městům a obcím naprosto konkrétní postupy," přiblížil Kocáb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vláda souhlasila s koncepcí romské integrace z dílny Michalea Kocába. Podle něj největší důraz klade na vzdělání Romů.

Koncepce má vyřešit i problém vysokého procenta romských dětí, které se učí ve zvláštních školách. Chce bojovat proti sociálnímu vyloučení Romů.

Ministr Kocáb vyjmenoval některá zadání pro ministerstvo školství: "Například rozvíjet romský jazyk, romské dějiny s důrazem na romský holocaust. Vytvářet průběžné podmínky pro rozvoj vysokoškolského oboru Romistika, rozšíření výuky romského jazyka na regionální úrovni."

Koncepce například počítá s podmínkami pro práci romských poradců na městských úřadech, jejichž funkce by měly být zřízeny v roce 2013.

Katarína Brezovská, Barbora Mocová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme