Vláda chce regulaci hazardu řešit rychle

Vláda nepodpořila ani jeden z návrhů na změny loterijního zákona. K projednání měla verze ČSSD a hlavního města Prahy. V obou jde o to, aby stejná pravidla jako pro ostatní výherní hrací přístroje platila i pro videoterminály, měly nad nimi kontrolu obce a zprůhlednily se toky peněz z hazardu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kasíno

Kasíno | Foto: Jan Rosenauer

I když v obou návrzích našli vládní legislativci chyby a technické nedostatky, vláda je nezamítla, ale vydala k nim neutrální stanovisko.

Kabinet považuje otázku hazardu za "palčivý problém", který chce rychle řešit. Jak - to teď bude zjišťovat pracovní skupina pod vedením ministra Pavla Zářeckého.

Přehrát

00:00 / 00:00

O regulaci hazardu diskutovali Pavel Němec a Zdeněk Barták v Radiofóru

Návrh levicových poslanců, který měli dnes ministři na stole, chce postihnout hlavně dva problémy. Ve vysílání Radiofóra to uvedl poslanec ČSSD Pavel Němec.

"Transparentnost odvádění peněz na veřejně prospěšné účely a posílení pravomocí měst a obcí, protože dnes ministerstvo financí fakticky obcím hází klacky pod nohy, to znamená, obce nemohou regulovat všechny typy hazardních her, jak potřebují," upozornil Němec.

Podle Zdeňka Bartáka ze Sdružení zábavního průmyslu se ale odvádění peněz na veřejně prospěšné účely na majitele automatů nevztahuje.

"Provozovatelů výherních hracích přístrojů se tato oblast vůbec netýká, protože ti odvádějí ze zákona do obce, a neexistuje jeden jediný případ, že by tak provozovatel hracích přístrojů neučinil," namítl Barták ve vysílání Radiofóra.

Podle Němce jsou ale teď problémem hlavně videoterminály a kasina. Ty totiž obce regulovat nemohou. Novela by to ale měla změnit.

Marika Táborská, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme