Infekce HIV se Českem šíří čím dál rychleji

HIV pozitivních přibývá v Česku rok co rok rychleji. Svědčí o tom statistiky, které zveřejnila česká společnost AIDS pomoc. Do listopadu letos odhalily testy 136 nových případů. Přitom vloni za celý rok jich bylo 142.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

narkoman, jehla, drogy (ilustrační foto)

narkoman, jehla, drogy (ilustrační foto) | Foto: Free Stock Photos

Letošní čísla tak podle odborníků překonají ta loňská. V obou případech se jedná o historická maxima. Šíření infekce se zrychluje od roku 2000.

"HIV se šíří opravdu rapidní cestou. My jsme si v 90. letech trošku plácali po hrudi, že se všechno zklidnilo, že se křivka ustálila a nezvedá se. Ale bohužel roky 2006, 2007 a 2008 ukázaly, že opak je pravdou. Ale nehlásí to jen Česká republika, ale celý svět," řekl ve zpravodajském souhrnu Radiožurnálu Stalo se dnes tajemník české společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozitivních HIV v ČR rapidně přibývá. O problému hovořil ve Stalo se dnes tajemník České společnosti AIDS pomoc, Miroslav Hlavatý.

Důvodem vzestupu nemoci je podle něj výměna generací. "Mladá generace nad sebou nemá meč, jako byl v 90. letech například Freddie Mercury. Neznají nikoho, kdo by z jejich okolí či povědomí byl ať už pozitivní, nebo na AIDS zemřel."

Navíc každá zmínka o úspěchu léčby je podle Hlavatého pro veřejnost znamením, že je vyhráno. "Ale bohužel lékaři AIDS neumí vyléčit," dodal. Většina lidí podle něj také přichází až v projevu onemocnění AIDS.

Jak přiblížil tajemník společnosti AIDS pomoc, celkově od roku 1980, od kdy Národní referenční laboratoř provádí vČesku testy na HIV infekci, zemřelo na AIDS 153 lidí. Z toho za poslední rok jich bylo deset.

Podle Hlavatého navíc panují v České republice předsudky vůči lidem HIV pozitivním. "Většina lidstva si myslí, že je to o podání ruky a pozitivní člověk je vyobcován na okraj společnosti. Pracuji v problematice dvanáct let a že by se nějak rapidně změnil postoj společnosti, to bohužel nevidím," řekl tajemník České společnosti AIDS pomoc Miroslav Hlavatý.

Katarína Brezovská, Veronika Sedláčková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme