Martině Sáblíkové se na pódiu klepala kolena

Legendou zatím není. Ale třeba jednou bude. Každopádně má Martina Sáblíková velkou šanci se jí stát. Zatím působí tato dvojnásobná Sportovkyně roku jako nesmělé děvče, které jde právě po setkání s legendami do kolen. Potvrdil to i včerejší výjimečný večer. Při vyhlašování výsledků ankety Sportovec roku se vedle Martiny Sáblíkové střídaly takové osobnosti jako Věra Čáslavská nebo Ája Vrzáňová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | Zdroj: ČTK

Jako by Martina Sáblíková tušila, co se na ní chystá, zvolila pro galavečer na sebe hodně netradiční oděv. Dokládá to i její odpověď na otázku, kdy naposledy na sobě měla jeden ryze ženský kus oblečení. "Sukni jsem měla asi v prváku nebo v druháku na gymplu, ale to jenom z hecu," odpověděla.

A po letech oblékla dokonce šaty. No, spíše bych tomu rovnou říkal róba. "Všichni si myslí, že chodím oblékána jenom jako kluk, Chtěla bych proto ukázat, že umím chodit oblékána jako holka, tak uvidím, jestli se mi to povede. Myslím, že jsem vybrala docela dobře," myslela si a trefila se Martina Sáblíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martině Sáblíkové se na pódiu klepala kolena

Na vyhlašování prestižní ankety Klubu sportovních novinářů rozhodně nebyla poprvé ani ji nevyhrála prvně. Před dvěma lety si však korunu se zlatými nápisy zkusila až po návratu z mistrovství Evropy. Tentokrát... "Byla to pro mě jakoby premiéra a musím říct, že takhle nervózní jsem hodně dlouho nebyla," svěřila se.

Přirovnání k nějaké situaci ve sportu Martina Sáblíková nenašla. Stav jejích nervů se prý podobal snad jen tomu předmaturitnímu. Aby ne. Počtem dvou vítězství v anketě Sportovec roku se Martina Sáblíková vyrovnala atletce Jarmile Kratochvílové. Před nejlepší sportovkyní roku dostala Cenu Emila Zátopka pro sportovní legendu Ája Vrzáňová.

A před vyhlášením prvního místa ankety moderátor Jakub Železný prohlásil: "Mám tu čest přivítat mezi námi Věru Čáslavskou!"

Potlesk trval 51 sekund, většina jako standing ovation. Paní Čáslavská je - mimo všechny získané tituly, slávu i autoritu - jedinou ženou, která dokázala vítězství v anketě obhájit, a to hned dvakrát. Celkem má čtyři vítězství v této anketě.

V posledních letech však do společnosti zavítá velmi zřídka. A právě tato dáma potvrdila to, co bylo v tu chvíli už jasné: "Na prvním místě se v anketě Sportovec roku umístila námi všemi milovaná, to tady není, ale je to za nás za všechny, Martina Sáblíková!"

A také Martina Sáblíková se dočkala aplausu. Navíc i rady od osobnosti, kterou velmi uznává. "Kuráž. To je jediné slovo, které byste si měla před startem říct. Kuráž, do toho!" doporučuje Věra Čáslavská.

Co by s vámi udělal takový zážitek? To vážně nevím. Ale jedna z největších českých nadějí pro olympiádu ve Vancouveru - Martina Sáblíková - na sebe prozradila: "Nemohla jsem ani stát na pódiu, protože se mi strašně klepala kolena."

Vedle Martiny Sáblíkové se ne náhodou se smíchem na rtech ocitla jiná osobnost - Ája Vrzáňová. Její brusle se od těch Martiny Sáblíkové dost liší, ale obě si notovaly nejen v tom, že byly dojaté večerem a poctami. Dvojnásobná mistryně světa v krasobruslení slíbila, že na šampiónku rychlých nožů přijede podívat i na olympiádu.

"Budu tam a samozřejmě budu Martině fandit. Obě jsme od ledu. Ale doleva přešlapuji mnohem lépe než doprava. Doprava přešlapovat vůbec neumím," řekla Ája Vrzáňová. "Doprava také neumím," pro změnu potvrdila Martina Sáblíková.

Dvaadvacetiletá rychlobruslařka na své obrazné cestě do olympijského Vancouveru trošku přibrzdila a za asistence legend si vyzvedla korunu pro Sportovce roku 2009.

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme